Заподозреният за убийството на журналистката Дафне Галиция: За мен беше просто бизнес

Заподозреният за убийството на журналистката Дафне Галиция: За мен беше просто бизнес

Заподозреният за убийството на журналистката Дафне Галиция: За мен беше просто бизнес

Мъжът, обвинен в детонирането на колата бомба, която уби известна малтийска журналистка Дафне Галиция, призна за престъплението в интервю пред репортер на Ройтерс, като допълни, че скоро ще разкрие кои други са участвали в заговора.

Говорейки от затвора в първия си коментар по случая, Джордж Деджорджо разкри, че ако е знаел повече за Дафне Каруана Галиция - журналистката, за чието убийство през 2017 година той и още двама са обвинени, е щял да поиска повече пари.

„Ако знаех, щях да поискам 10 милиона. Не 150 000. За мен това беше просто бизнес. Да. Както обикновено!“ сподели той за сумата в евро, която според него му е била платена за убийството.

По-късно той добави: „Разбира се, че съжалявам.“

Интервюто с Деджорджо е проведено по време на проучване за подкаст за случая с Каруана Галиция, озаглавен „Кой уби Дафне?“

Самопризнанията му идват след няколко опита на адвокатите на Деджорджо от 2021 година насам да осигурят помилване в замяна на свидетелски показания за ролята на Деджорджо в покушението срещу Каруана Галиция и други предполагаеми престъпления, включващи видни фигури на острова.

На 22 юни Апелативният съд на Малта отхвърли обжалванията на Деджорджо по обвиненията срещу него и брат му Алфред, който също е подведен под отговорност. Присъдата отваря пътя за продължаване на процеса.

Убийството на разследващата журналистка и блогърка предизвика шок в цяла Европа. Малтийските власти обвиниха Деджорджо и още двама мъже – брат му Алфред и сътрудника им Винс Мускат за покушението на Каруана Галиция през октомври 2017 година, извършено по нареждане на бизнесмен от острова.

Деджорджо сподели пред Ройтерс, че ще се признае за виновен преди съдебен процес. „Ще говоря с магистрата,“ каза той и разкри, че ще даде показания, за да уличи други в убийството и в предишен нереализиран заговор срещу журналистката. Твърди, че мотивът да го направи е, за да може да поиска намаляване на присъдата за себе си и Алфред и да гарантира, че „няма да паднем сами!“

Досега и двамата братя Деджорджо отричаха да са замесени в убийството. Мускат се призна за виновен по обвиненията през 2020 година и беше осъден на намален срок от 15 години затвор в замяна на свидетелства за този случай и някои други престъпления. Уилям Кускиери, адвокатът на Алфред и Джордж Деджорджо, не отговори на исканията за коментар.

Един от най-богатите бизнесмени на острова, Йорген Фенек, също беше обвинен през ноември 2019 година за наемането на Деджорджо и двамата му съучастници да извършат поръчковия атентат. Фенек отхвърли обвинението, но все още не е представил своята защита. В изявление неговият адвокат Джанлука Каруана Куран заяви, че Фенек е планирал да докаже в съда, че „в никакъв момент не е искал, активно издирвал или спонсорирал“ убийството на Каруана Галиция.

„Въпреки че категорично протестира за своята невинност, г-н Фенек твърди, че с наличните доказателства, независими и сериозни разследвания са в състояние да доведат до ареста и изправянето под отговорност на истинските извършители зад убийството.“

Фенек беше посочен като организатор от предполагаем посредник – таксиметровия шофьор Мелвин Теума, който е избегнал съдебно преследване за ролята си в случая в замяна на свидетелства. Теума твърди, че е уредил убийството с братята Деджорджо от името на Фенек. Той свидетелства, че никога не е разкривал пред  бандата Деджорджо самоличността на Фенек.

В интервюто Деджорджо казва, че е готов да свидетелства за това, че висш малтийски политик се е опитал да уреди убийство на Дафне Галиция в отделен заговор две години по-рано. Деджорджо каза също, че ще предложи да свидетелства за участието на двама бивши министри във въоръжен грабеж.

Ройтерс на този етап не публикува допълнителни подробности за тези обвинения и не назовава лицата, обвинени от Деджорджо, всички от които отричат всякакво участие в каквото и да е престъпление.

Полицейските сили на Малта и прокурорите, които се занимават със случая, не отговориха на исканията за официален коментар относно твърденията на Деджорджо.

Дафне Галиция беше убита, след като повдигна серия от обвинения в корупция срещу видни хора, включително министри в правителството на Лейбъристката партия на острова. Убийството ѝ породи подозрения, че някои от хората, които тя разследва, може да са замесени в заговора за смъртта ѝ.

Според доказателствата на прокуратурата, представени в съда в множество предварителни изслушвания от 2018 година насам, Джордж Деджорджо и неговата банда са проследили журналиста през лятото на 2017 г. В ранните часове на 16 октомври 2017 година, според прокурорите, бандата е заложила бомба под седалка в нейната кола.

Твърди се, че същия следобед Деджорджо бил на яхта в Гранд Харбър на острова, когато брат му Алфред, който наблюдавал къщата, се обадил, за да каже, че Дафне Галиция е влязла в колата и е потеглила. След това Деджорджо е задействал бомбата дистанционно, от яхтата, заявиха прокурорите пред съда.

Арестуван два месеца след убийството, Джордж Деджорджо не разкрива нищо на полицията, като отказва дори да каже името си по време на разпит. До интервюто на Ройтерс той запазва мълчание, а адвокатите му прекарват четири години, през които отричат той да е замесен в убийството. Той също така е подал серия от съдебни опровержения, оспорващи доказателствата срещу него. Но сега търси сделка с прокуратурата, преди съдебния процес, в замяна на признаване на обвиненията и предоставяне на новата информация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
С мъдър подход към емоциите
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна