Скандал с подслушване разтърси Великобритания

Скандал с подслушване разтърси Великобритания

Пореден ден тема номер 1 в британските медии е разразилия се на Острова скандал с подслушване на телефони, свързан с таблоида на Рупърт Мърдок “News of the World”.

Мобилните телефони на близките на британски войници, които са били убити в Ирак и Афганистан са били подслушвани от вестника, съобщи днес в. „Дейли Телеграф”. Номерата на членовете на скърбящите семейства са били открити в тефтера на частния детектив Глен Мълкеър, нает от “News of the World”. Смята се, че вероятно той е прослушвал гласовите пощи на тези хора.

Това стана ясно след като по-рано беше огласено, че същият детектив се е сдобил незаконно с номера на изчезнала британска ученичка, докато е работил за изданието. Той е изтривал част от гласовите съобщения в устройството и така е поддържал в семейството й надеждата, че е жива. Освен това по този начин наетият детектив се е намесил в полицейското разследване при изчезването й и е унищожил важни улики.

Скандалът се разрасна след като по-късно беше разкрито, че “News of the World” чрез същия детектив е получил достъп до телефонните номера на близките на загинали след атентатите в Лондон преди повече от 7 г.

Собственикът на медийната корпорация News International, която притежава “News of the World” Рупърт Мърдок коментира, че обвиненията са подслушване са „отчайващи”. В официална позиция от News International заявиха, че ако твърденията за следене на гласовите съобщения на семействата на войниците се окажат верни, от компанията биха били „абсолютно ужасени и потресени”, съобщава BBC. „Нашите заглавия винаги са подкрепяли военните през годините и ще продължим да го правим”, казват те.

Случаят извади наяве проблемът с методиката на работа на британските таблоиди, коментират част от медиите на Острова. Настървени за информация репортерите на „жълтите” издания и наетите от тях детективи се възползват от възможността да подслушват съобщенията в гласовите пощи на известни хора или жертви, чиято съдба би представлявала интерес за масовата аудитория.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ