Спорт

Висшата лига на Англия пести от трансфери

Висшата лига на Англия пести от трансфери

И Висшата лига на Англия бе засегната от глобалната икономическа криза. За да й се противопоставят, елитните клубове намалиха драстично средствата за трансфери. През летния трансферен прозорец разходите за нови играчи са паднали с 22% спрямо миналата година, полазват данни на „Deloitte”, цитирани от BBC.

Двайсетте английски клуба са похарчили общо 350 млн. паунда, което е с 100 млн. паунда по-малко от миналогодишния летен прозорец.

Най-много пари и тази година е дал „Манчестър сити” – 126 млн. паунда или 36% от разходите на най-комерсиалната футболна лига.

Сред основните причини за свиването на разходите са тежката икономическа ситуация, повишаването на данъците върху доходите на играчите и поевтиняването на лирата. Освен това много клубове се стреснаха от случилото се с „Портсмунт” миналата година, когато отборът изпадна в несъстоятелност.

Тази година бяха създадени нови правила във Висшата лига, които задължават клубовете да имат не повече от 25 регистрирани играчи, от които поне осем да са "местни".

За местен играч се приема този, който е бил регистриран в страната най-малко три години преди 21-я си рожден ден.

По този начин Английската футболна централа ще насърчи отборите да инвестират в млади английски и уелски футболисти.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ