Подводните камъни на успеха

Подводните камъни на успеха

Подводните камъни на успеха

В една от книгите си Джим Колинс пише, че обратното на "велик" не е "лош", а "добър". Какво има предвид? Когато нещата се развиват добре за продължителен период от време, има тенденция да си представяме, че те ще останат такива и занапред, или че дори ще се получат по-добре. Това може да доведе до фалшиво чувство за сигурност, или неоснователна вяра в собствената стратегия. Ето защо е важно да помним, че едно от нещата, което пази хората от измамното чувство за благополучие, е постепенният и осъзнат успех.

Тук следват няколко начини да промените начина си на мислене, за да мотивирате плана си за растеж.

Имате ли надежда или стратегия?

Ако просто седите и чакате обстоятелствата да се променят, преди да коригирате курса си, вие имате надежда към бъдещето. Реагирате на промените, вместо да създавате бъдещето. Трябва да определите какви са двете или трите най-силни стратегии, които прилагате в момента за добри резултати. Има ли начин да добавите повече енергия и ресурси в тези стратегии, за да получите още по-високи резултати? Когато откриете отговорите на тези въпроси за себе си, ще можете да коригирате стратегията си.

Управление на вашия хоризонт.

Дори скромният успех може да ви главозамае. Това обаче ще е за кратко, защото тенденциите в нашия динамичен свят се променят твърде бързо. Един от начините да сте в крак с времето е да напишете тези думи в търсачката си: "Топ бъдещи тенденции в ..." и да попълните в празното място вашата сфера или индустрия. Резултатите, които ще излязат, ще ви помогнат да добиете представа за клопките и възможностите в областта, в която се реализирате. Намирането на отговорите на тези въпроси ще доведе до коригиране на очакванията ви.

Проверявайте действителността. 

Няма такова нещо като устойчива стабилност. Запознати ли сте със значителните промени във вашия бизнес, пазар, с конкурентите, технологиите? Вероятно не. Това означава, че всеки ден трябва да отделяте време, за да научавате нови неща за тях. Много собственици или ръководители на бизнес просто се предоверяват на измамното чувство на сигурност и скоро биват преобърнати от големите вълни на промяната. Имайте предвид това. 

По материали на OpenForum

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ