5 съвета за работа под напрежение

5 съвета за работа под напрежение

5 съвета за работа под напрежение

По какво се отличавате от големите звезди в спорта? Като изключим милионите долари годишно, основната разлика е умението на професионалните спортисти да се представят отлично дори под напрежение. Въпреки че повечето от нас не се борят за златен медал в ежедневието си, все някога сме ставали жертва на стреса, особено на работното място. Но как да изградим същите нагласа и умения, които атлетите проявяват на игрището – само че пред компютъра?

Всичко е въпрос на психика. Според спортните психолози, начинът, по който се справяме в стресова ситуация, зависи от инстинктивната ни реакция спрямо нея в първите моменти от сблъсъка – дали я приемаме като предизвикателство, с което трябва да се преборим, или като заплаха, от която трябва да се боим. Това до голяма степен е въпрос на инстинкт – затова ни се струва, че някои хора са програмирани да се представят добре под напрежение. Но винаги има няколко метода, с които ще повишите шансовете си за успех, дори да не сте от малкото щастливци, които могат да блеснат при всякакъв вид обстоятелства.

1. Подгответе се… и после пак се подгответе

В голяма степен, страхът от типа „сценична треска”, който изпитваме, когато от нас се изисква да се представим на ниво, възниква в резултат на притеснението, че не сме достатъчно подготвени – ще си забравим репликите, ще изглеждаме като идиоти, техниката ще се повреди или ще се спънем на сцената. Най-добрият начин за справяне с тези тревоги е усърдната подготовка. Научете репликите си наизуст отзад напред, изпробвайте всички микрофони, колони и прочее предварително, разходете се по сцената – всичко, което ще ви накара да се почувствате по-комфортно.

2. Поиграйте на „Ами ако?”

Сигурно ви звучи абсолютно нелогично, но опитайте. Оставете ума си да нарисува възможно най-лошите сценарии – компютърът ви се подпалва, шефът ви заспива, публиката ви освирква, – а после помислете как бихте се справили с тях, за да постигнете успех. Гарантирам ви, че ако нещо се обърка, то няма да е чак толкова катастрофално, колкото ужасяващите мисли, които са минали през главата ви. Освен това, вече ще сте добре подготвени, за да посрещнете всяка една неприятна ситуация.

3. Репетирайте наум

След като сте поиграли на „Ами ако?” и сте премислили дори най-абсурдните развои на събитията, спрете. Изпадането в паника е възможно най-лошото нещо, което можете да си причините. Вместо това, в дните или часовете преди големия момент си представете как се разхождате в парка. Ако ви е трудно, опитайте да се сетите за някой свой голям успех и се фокусирайте върху детайлите – гледки, миризми, звуци и чувства. Опитайте да се потопите напълно във фантазията си.

4. Позитивни разсъждения

Ако умът ви постоянно залита към негативните сценарии – „Ще се проваля и всички ще ми се смеят! Никога няма да преживея този срам!”, – стресът, под който се намирате, ще се увеличи драстично. За да избегнете този резултат, изберете 2-3 позитивни думи и фрази – като например „дишай”, „запази концентрация” и „дай най-доброто от себе си”, – за които смятате, че ще ви осигурят необходимия позитивизъм.

5. Елиминирайте възможно най-много от негативните сценарии, като си създадете подходящи навици

Едва ли бихте искали да си търсите ключовете преди голямо интервю, или пък да се панирате, когато компютърът ви се повреди преди важна презентация. Подобни неприятни обстоятелства бихте могли да избегнете, като си създадете подготвителна рутина. Можете, например, да поставите костюма си на леглото вечерта преди важното събитие. Направете допълнителни копия на презентацията, разпечатайте я на хартия и разберете откъде бихте могли да си намерите допълнителна техника, ако нещо се обърка. Опитните фотографи и организатори на събития винаги разполагат с „комплект за първа помощ”, който съдържа неща, за които от опит знаят, че могат да им бъдат от полза. Създайте си собствен пакет за стресови ситуации.

С практика и подготовка, дори онези, които не са благословени с дарбата да се справят блестящо под напрежение, могат да се отпуснат, да действат със смелост и лекота и да се адаптират по-бързо към напечените ситуации.

Бърнард Мар, писател и водещ бизнес експерт, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Осем от ЕС искат отлагане на Евро7, сред тях и България
Асен Василев: Отпадат част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост
Русия призова България да не предава на Украйна ракети за С-300
CNBC: Украйна се опитва да спре разпространението на умората от войната сред съюзниците
От ГЕРБ няма да подкрепят промяна на националния празник от 3 март на 24 май
Борисов, Петков, Пеевски и Мирчев подадоха сигнал до Сарафов за собствеността на руската църква
НАП спря над 150 сайта за онлайн залагания без лиценз
БСП е с номер 1 в бюлетината за местния вот, ГЕРБ - №7, ПП-ДБ ще е с 66
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета