9 нагласи, които ще ви настроят за успех

9 нагласи, които ще ви настроят за успех

9 нагласи, които ще ви настроят за успех

Какво значи да си победител?

Наскоро си говорих с блестящ млад предприемач и ми хрумна, че повечето създатели на стартъпи и собственици на малък бизнес нямат много ясна представа какво означава да си победител. Затова и следват примера на Ричард Брансън например – стараят се да разберат как мисли успешния човек.

Начинът на мислене обаче е само началото. Успехът в дългосрочна перспектива се опира на способността да се вслушваш в интуицията си, и то дори в по-голяма степен от умението да разсъждаваш. Той се гради не толкова върху самовъзприятието, колкото на отношенията с другите.

Успехът е преди всичко опит и качество на изпълнението, а не единствено гениални идеи.

Успехът е умението да го направиш, а не да мечтаеш.

И успехът започва с нагласите, определящи вашето поведение. А нагласите на успешния човек са тези, които го подтикват към действие. Ето кои са те:

Ако аз не съм най-добрият, то най-добрият е някой друг

Всички казват колко е важно да обичаш това, което правиш. Но ако вие сте просто един от хиляди, които правят едно и също нещо, по един и същи начин, няма да можете да обикнете резултата от своите действия. Да си увлечен от работата си е добро начало. Но е само начало. За да бъдеш победител, трябва да станеш най-добрият в това, което правиш.

Слушам другите, но се доверявам на себе си

Успехът е просто умение да се вземат правилни решения. Информацията е сила, но в настоящето, в крайна сметка, всички имат достъп до една и съща информация. Което идва да ни каже, че правилата на играта са относително равни. Така че, доверявайте се на собствената си интуиция.

Няма смисъл да се казва на хората това, което искат да чуят

Повече харесвания, повече последователи – това искат всички. Но у всеки диша тихо страхът да не обиди някого. Затова и са толкова много хората, които постват безполезни, безмислени, безумни дори понякога утопични съвети и разсъждения. Ценни сте с това да казвате истината, дори и когато никой не иска да я чуе.

Идеите, които не следвам, не съществуват за мен

Идеите са просто мисли. Всеки ги има. Съдържанието е просто идеи в хартиена или електронна форма. Всички го генерират. Единствената разлика е това, какво реално правите. В това, какво изпълнявате. В това, което давате на другите. Останалото е празнословие.

Ако всички го правят, бъдете различни

Защо му е на човека, който иска да бъде победител, да потъва в социалните мрежи и дигиталния маркетинг?! И без друго всеки срещнат го прави. Това не е пътят, който ще ви отведе до победата, само ще се заседите по-дълго в окопите на тази война. Ако използвате същите инструменти, както всички останали и правите това, което и вие, с нищо не се отличавате от останалите. И точка!

Следвайки другите, се отказвам от шанса да бъда лидер

Наречето го както искате — племе, стадо, тълпа, организация, компания,  - най-отпред винаги има един човек, един лидер. Вие можете да бъдете този човек или просто един от многото някой. Няма нищо лошо в това да си последовател. Но ако вие сте последовател, а се мислите за лидер, дълбоко се заблуждавате.

Моите постижения не ме устройват

Не са чак толкова много бизнес книгите, които си заслужават да бъдат прочетени. Но книгата на Марк Маккормък „На какво не учат в Харвард” си струва да бъде прочетена. Маккормък казва, че ключова черта на шампионите е „дълбоката им неудовлетвореност от собствените им достижения”..

Поражението е крачка назад

Модерно е да се повтаря, че провалите са здравословни. Но това е така, само защото поражението причинява болка. И ако поражението е достатъчно болезнено, ви учи какво именно не е наред и как повече да не повтаряте тази грешка. Следователно, вие ставате по-силни и по-мъдри.

Но ако поражението не е болезнено за вас, това няма да се случи. Не трябва да се боим от пораженията, но и не трябва да ги бъркаме с победата. Целта в крайна сметка не е да загубиш, а да победиш. Победата – това е действие!

Стив Тобак, предприемач и колумнист, за списание Entrepreneur

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ