Емоционално интелигентният начин да се извините на работното място

Емоционално интелигентният начин да се извините на работното място

Емоционално интелигентният начин да се извините на работното място

За да можете да се извините ефективно на работното място трябва да знаете как да формулирате извинението и как да изберете подходящия момент. При наличието една положителна фирмена култура, служителите не се страхуват да поемат отговорност за грешките си. Отказът да кажете „съжалявам“ може да подкопае взаимоотношенията ви с вашите колеги и да бъде приет като демонстрация неуважение. В същото време поемането на отговорност може да пренастрои връзката ви с ваш колега и да я върне в правилния път.

Въпреки това извинението може дa изглежда като трудна задача, ако не знаете кога е най-добрия момент да го направите. Нещо повече, извинението в неподходящ момент или с необмислен изказ може да бъде по-лошо от липсата на извинение. За да намерят правилния тон, служителите и работодателите трябва да намерят и правилните обстоятелства.

Нужно ли е извинение? Как да решите

Преди да прибегнете до прибързано извинение, първо преценете дали такова изобщо е нужно. Прекаляването с извиненията може да бъде голяма загуба на време, подчертаваща незначителни грешки и намаляваща въздействието на самият акт. Вместо да давате дълго или подробно извинение, опитайте с кратко „съжалявам за това“ за някаква дребна. По-обемните извинения стават необходими, когато грешка причинява вреда на бизнеса, води до по-голямо натоварване на колегите или е част от дългосрочен модел на поведение.

Дори злополуките обаче могат да доведат до неочаквани резултати. Имайки това предвид, емоционалната интелигентност и езикът на тялото могат да помогнат да се определи, например, дали дистанцирането на колега разкрива необходимост от обръщане на повече внимание на дадена грешка. Не забравяйте, че съветниците от отдел „Човешки ресурси“ и вашите колеги могат да предложат полезни гледни точки за това дали извинението може да бъде от помощ за конкретна ситуация. Искреното извинение отразява внимание и отговорност, задавайки положителен тон на една връзка.

Как да се извиним професионално

След като решите да се извините, преценете причините за инцидента, въздействието върху другите и начините за предотвратяване на подобни грешки в бъдеще.

Изберете правилната среда за извинение. За да се чувстват комфортно и двете страни, изберете място, където всеки да може спокойно да споделя чувствата си, като например конферентна зала. По време на извинението се опитайте да не се поддавате на импулса да претупате извинението, за да се измъкнете от неловката ситуация възможно най-бързо.

Вместо да бързате, извинете се ясно и внимателно, като отделите време за отговор от другия човек. Когато става въпрос за големи грешки, извинението може да отнеме няколко минути, за да покрие всичко – приемане на проблема, проактивни предложения за решение и превенция, както шанс за приемане на извинението и даване на прошка от засегнатата страна.

Най-важното е да не забравяте да слушате повече, отколкото да говорите, когато се извинявате. Извиненията са открит и честен разговор между двама души, а не списък с неща, които да отметнете. Никой не очаква с нетърпение момента, в който трябва да се извини, но извиненията могат да помогнат за възстановяване и задълбочаване на доверието между хората.

…………..

Ники Йоргенсен за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ