Facebook измерва егото на кандидатите за работа със специални въпроси

Facebook измерва егото на кандидатите за работа със специални въпроси

Повечето работодатели ще потвърдят: когато става дума за назначаване, отличните технически умения и годините опит просто не са достатъчни, разказва Business Insider. Компаниите искат, освен това, да разберат и какви са т. нар. меки умения (soft skills) на съответния кандидат - най-вече дали той може да бъде добър с другите в екип и да се разбира с тях. 

За Facebook това е от решаващо значение, споделя в статия в Harvard Business Review Джей Парик - глобален директор инженерство и инфраструктура в компанията. Чрез специални въпроси към кандидатите за работа Парик измерва егото им и проверява какво е отношението на съответния човек към фирмените успехи - дали гледа на тях като на плод на екипна работа, или по-скоро се съсредоточава върху собствения пронос и развитие. На интервюта за работа Парик винаги пита: "Моля, разкажете за случай, в който сте работили по групов проект". И изслушва. 

Сред останалите въпроси, чрез които по думите му се измерва мисленето на кандидатите във Facebook, е и "Бихте ли изброили четирима души, чиято кариера сте подобрили фундаментално?". Този въпрос е замислен да бъде сито, с което да се пресеят "създателите на империи" от "хората, които служат на себе си" и онези, които се оплакват. Успешните кандидати в отговорите си трябва да демонстрират, че за тях приоритет е 1.) компанията, 2.) екипът и 3.) себе си. В този ред. 

С други думи, от Facebook се опитват да изградят култура на сътрудничество чрез подбирането на хора, които даряват, по терминологията на професор Адам Грант от "Уортън" в САЩ, от книгата му "Give and Take" от 2013 г. Изследване на Грант посочва, че тези които даряват (givers), които винаги се опитват да помагат на другите, в крайна сметка са по-успешни на работа от другите, които винаги мислят как да послужат на себе си, както и от "изравняващите", които пък се опитват да уравновесяват ползите и да ги правят еднакви за себе си и за останалите (на принципа на всички по равно добро, не повече, не по-малко). Междуличностните отношения с колегите според Грант са точно толкова важни за успеха на професионалиста, колкото усиленият труд плюс талантът и късметът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ