Никога не е лесно да кажеш "не"

Никога не е лесно да кажеш не

Никога не е лесно да кажеш "не"

Едно от нещата, с които съм се изпитвал големи затруднения в моята кариера, е да казвам „не“. В началото се бях научила да казвам „да“ на всичко. Тогава смятах, че колкото повече ангажименти поемам, толкова по-добре ще се отрази това на професионалното му развитие. За мен това означаваше, че ще получа повече похвала, по-добро заплащане и в крайна сметка бързо повишение. За съжаление, крайните резултати невинаги отговаряха на моите очаквания.

Може да бъде особено трудно да кажете „не“, когато вашият шеф е този, който ви моли да се присъедините към работна група, да поемете ръководството по нова инициатива или да се ангажирате с друга екипна отговорност. Може ли изобщо да кажете „не“ на подобно искане? Трябва ли неохотно да кажете „да“ и след това да страдате от претоварване и да съжалявате, че не сте отказали?

Ето как да кажете „не“, когато шефът ви поиска да поемете допълнителна работа:

1. Прегледайте текущия си списък със задачи

Започнете, като прегледате текущия си списък със садачи с вашия шеф. Според скорошно проучване от Resumebuilder.com, 61% от анкетираните бизнес лидери казват, че в компаниите им вероятно ще има съкращения през 2023 г. Организациите ще продължат да преоценяват своите приоритети, да преразпределят работата и да прекратяват проекти. Това е важна възможност да се съгласувате с шефа си проектите, по които работите, за да сте сигурни, че работите по задачи, които все още са критични за успеха на компанията.

Шефовете са хора, а не роботи. Те може да забравят каква задача са ви възложили първоначално и да не знаят какъв точно е мащаба на проекта, по който работи целия екип. Преди вашият ръководител да ви възложи допълнителна работа, трябва да му дадете възможност да прегледа това, върху което работите в момента. Реакцията му може да ви изненада приятно. Той може да ви помогне да внесете промени във вашите приоритети и да ви обясни как тази нова задача е свързана с нещо, върху което вече работите. Или пък може да промени решението си и да не ви възложи допълнителната работа, виждайки нивото на натоварване, на което сте подложени в момента.

2. Ако кажете „да“ на новата задача, кажете „не“ на нещо друго

Ако кажете „да“ на работата, която шефът ви предлага да поемете, проверете дали можете да кажете „не“ на нещо друго. Някои ръководители може да не са проактивни при спиране или поставянето на пауза на текущата работа. Веднъж аз отидох при мой бивш шеф с думите: „Разбирам, че искате сега да поема тази нова инициатива. Какво ще кажете да поставим на пауза проекта, който започнахме това тримесечие, и да преоценим нещата следващото тримесечие?. Той се съгласи и каза, че е благодарен за това, че проактивно съм изтъкнала това решение, тъй като то не му беше хрумнало.

Разбираемо е, че някои от нас може да се тревожат за работното си място по време на тази икономическа ера на несигурност. И в същото време, за да продължим да оказваме въздействие върху компанията, трябва да се фокусираме върху качеството, а не върху количеството.

Не забравяйте, че колкото повече отговорности поемате, влиянието ви върху всеки отделен проект може да намалее. Освен това, приемането на допълнителна работа не ви гарантира сигурно място в компанията. Ако не можете да изпълните някои от задачите, които сте поели, правенето на повече може в крайна сметка може да има обратен ефект.

3. Предложете работата на някой друг

Последният вариант е да предложите ангажимента, на който искате да кажете „не“, на някой друг. Преди години ми беше възложено да организирам тримесечните срещи на нашия отдел. Това беше чудесна възможност да работим директно с висши ръководители от нашата компания и да привлечем страхотни външни лектори. Този ангажимент обаче изискваше много работа в допълнение към ежедневните ми задължения. На втората година от изпълнението на тази роля аз вече страдах от бърнаут.  Тогава си спомних за една колежка, която беше изразила желание да има повече контакти с нашето висше ръководство. Когато се обърнах към нея с предложение да поеме тази инициатива, тя посрещна идеята с вълнение и ентусиазъм. Моят шеф прие промяната и хареса идеята, че предавам тази възможност на друг служител.

Не забравяйте, че никога не трябва да възлагате работа, без да сте поискали предварително разрешение от някого. Уверете се, че сте запознати с ангажиментите и кариерните цели на вашите колеги, преди да им предложите подобна възможност.

Никога не е лесно да кажете „не“ на шефа си. Но когато продължавате да казвате „да“ на всяка работа, независимо дали го осъзнавате или не, вие тихо казвате „не“ на друга работа, която имате. Способността да казвате „не“ е също толкова важна, колкото тази да казвате „да“. Да кажете „не“ на шефа си е критично умение, което трябва да научите, за да управлявате успешно кариерата си.

………….

Мита Малик за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ