Как да се справите със стагнацията в бизнеса

Как да се справите със стагнацията в бизнеса

Как да се справите със стагнацията в бизнеса

Няма бизнес, чиито растеж да следва линейна траектория. Има много възходи и падения, а понякога и периоди на застой. Именно застоят, който получава далеч по-малко внимание от двете крайности в развитието на бизнеса, е темата, която смятам, че трябва да бъде разглеждана по-сериозно. Затова искам да споделя с вас три причини, поради които растежът на вашия бизнес може да е в застой, и няколко начина да го извадите от тази ситуация и върнете в правилната посока.

Липса на стратегическа дълбочина

Наскоро разговарях с клиент, който сподели, че негов ключов служител се е влюбил и внезапно е напуснал работа, за да се премести във Фиджи. Макар че колегите от екипа му са били щастливи за него, това ги е поставило в доста трудна ситуация. Както знае всеки, който е бил в подобна ситуация, загубата на ключов член на екипа наистина може да забави развитието на бизнеса, особено ако ви липсва стратегическа дълбочина. Стратегическата дълбочина е мярка за степента на подготвеност на вашия екип в различни сфери. С малко повече далновидност моят клиент е можел да обучи други членове на своя екип да изпълняват задълженията на напусналия служител. Всеки служител може да бъде подготвен за всяка позиция в компанията, включително за тази на нейния ръководител.

Лоши системи

Лошите системи са друга причина вашият бизнес да изпадне в застой. Наличието на документирани процеси, процедури и инструменти, които да помогнат на вашия екип да изпълнява задачите и ефективно при липса на важен служител, е от ключово значение за поддържане на инерцията.

Наличието на документирани най-добри практики и инструменти ще увеличи ефективността на вашата компания, ще намали скъпоструващите грешки и ще направи бизнеса ви по-мащабируем.

Това може да включва контролните списъци, които вашият оперативен мениджър следи, когато работи с нов клиент, както и процес по ориентация, който използвате, за да подготвите новите служители. Най-общо казано, бизнес системите включват всяко фирмено ноу-хау, което сте обособили в осезаем формат, за разлика от информацията, заключена в мозъка на отделен член на екипа.

Недостатъчно внимание от страна на ръководството

И последното нещо, което може да доведе до стагнация на вашия бизнес, е липсата на внимание от страна на ръководството. Липсата на добър план за действие и неуспехът да фокусирате вашето време, енергия и ресурси върху постигането на фирмените цели може да ви накара да се отклоните от тях и да ги загубите от поглед

Можете да се преборите с този проблем не само като запишете целите си на хартия, но и като се срещате с екипа си редовно, за да преглеждате тези цели и постигнатия напредък по тях, както и да работите заедно за преодоляване на всякакви препятствия или проблеми.

Добрата новина е, че въпреки временни спадове или периоди на застой във вашия бизнес, той е възстановим. Като се съсредоточите върху, стратегическа дълбочина, системите и лидерство, можете да се върнете на пътя към растеж.

……..

Дейвид Финкел, автор на "Формулата на свободата: как да успеете в бизнеса без жертване на семейството, здравето или живота", за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ