Най-добрият начин да се отървете от лоши навици

Най-добрият начин да се отървете от лоши навици

Най-добрият начин да се отървете от лоши навици

Всеки, който е опитвал да се откаже от лош навик, знае колко е трудно. Колкото повече остаряваме и колкото по-дълго се запазват навиците ни, толкова по-трудно става.

Повечето хора, заемащи лидерски позиции, имат поне един лош професионален навик. Може би постоянно проверявате съобщенията си или пък сте известни с това, че закъснявате с 10 минути за всяка среща. Може би работите всеки уикенд, размишлявате твърде дълго над негативни мисли или прекалявате със смесването на бизнеса и личния живот. Какъвто и да е вашият лош навик, отърваването от него ще подобри както вашия живот, така и лидерството ви.

Като коуч съм помогнала на безброй лидери да се отърват от лоши навици. Ето как:

Идентифицирайте и приоритизирайте

Решете от какъв навик искате да се откажете. Ако имате повече от един, подредете ги по приоритет и изберете с какво да се заемете първо. След като сте взели решение, фокусирайте вниманието си върху този навик. Отбележете кога се случва и как се разиграва ситуацията около него. След това помислете как сте го придобили и защо той се е запазил толкова дълго. Запитайте се какво трябва да се промени, за да се отървете от него

Разпознайте сценариите, в които той се активира

Навиците вървят ръка за ръка с така наречените „когнитнивни сценарии“ – несъзнателни и автоматични мисли, които изплуват в съзнанието в определени ситуации. Тези сценарии се коренят в минали преживявания и са толкова вкоренени, че дори не мислим за тях. Обърнете им специално внимание и помислете за алтернативи.

Създайте план

Всяка сериозна промяна изисква план. Целите, пътните карти и наградите са силно мотивиращи. Решете предварително как ще поддържате самодисциплината, за да не се отклонявате от правилния път

Задайте крайна дата

Когато зададете конкретна дата за отърваване от навика, планът ви започва да става реален и може да започнете да се подготвяте. Когато заветният ден настъпи, ще се почувствате мотивирани, развълнувани и готови за успех.

Заменете лошия си навик с добър

Изберете конкретен тип на поведение и мисловен модел, които ще заменят лошия навик. Бъдете възможно най-последователни, особено в началото. Необходими са средно 66 дни, за да може един навик да се превърне в постоянен. Поддържането на навик толкова време не е лесно, но за да намерите мотивация може да си кажете, че след около два месеца ще се наслаждавате на промяната, която сте направили.

Награждавайте се

Не забравяйте да си давате награда за всеки постигнат успех. Колкото и добре да се справяте, препоръчително е да включите и други в процеса. Те ще ви държат отговорни за постигнатия напредък и ще ви помогнат да намерите нужната мотивация, за да продължите напред.

Отказът от някакъв навик никога не е лесен. Ако обаче можете да се научите да разпознавате какво искате да промените, да анализирате произхода му и да направите план за промяна, никога няма да се чувствате ограничени от лошите си навици.

………..

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ