Парите всъщност могат да купят щастие

 Парите всъщност могат да купят щастие

Парите всъщност могат да купят щастие

Не става дума за по-голяма къща или по-добра почивка. Финансовата стабилност помага на хората да избегнат ежедневните трудности на живота, става ясно от изследване на асистента по бизнес администрация от Харвардското бизнес училище Джон Яхиммович.

Изправени пред моралната дилема дали парите могат да купят щастие, може да ни проблесне мисълта за лукса, който те осигуряват, като скъпи вечери и пищни ваканции. Парите обаче са много важни по друг начин – те помагат на хората да избегнат ежедневните проблеми, които причиняват стрес, показват нови проучвания.

Парите могат да осигурят спокойствие и контрол, като ни позволяват да си „купим“ начини за измъкване от непредвидени ситуации по житейския ни път без значение дали говорим за справяне с дребни несгоди като да извикаме такси, вместо да вървим пеша в дъждовна буря, или по-големи проблеми като справяне с неочаквани разходи за лечение, казва преподавателят Джон Яхимович от Харвардското бизнес училище.

„Ако се фокусираме само върху щастието, което парите могат да донесат, мисля, че пропускаме нещо“, казва той. „Трябва да помислим за всичките притеснения, от които могат да ни освободят.“

Идеята, че парите могат да намалят стреса в ежедневието и така да направят хората по-щастливи, не се отнася само за бедните, но и за по-заможните в условията на непредвидимите икономически обстоятелства днес. През 2019 г. един на всеки четирима американци е бил изправен пред недостиг на финанси, според Борда на управителите на Федералния резерв на САЩ. Тези констатации са особено важни сега, тъй като инфлацията намалява способността на хората да си позволят основни неща като храна и гориво, а COVID-19 продължава да пречи на трудовия пазар.

Как да си купим по-малко стрес?

Вдъхновението за стартиране на проучването как парите облекчават трудностите идва от съвет, който Яхимович получава от баща си. След поредица трудни години живот на завършил студент той е назначен в Харвардското бизнес училище, а с това идва и финансова стабилност.

„Бащи ми ми каза: „Ще трябва да научиш как да харчиш пари, за да разрешаваш проблеми““. Тези думи са накарали Яхимович да започне да мисли по различен начин дори за ежедневните нещастия, с които всички се сблъскваме.

За да тестват връзката между парите и удовлетворението от живота, Яхимович и неговите колеги от Университета на Южна Калифорния, Грьонингенския университет и Колумбийското бизнес училище, са провели серия от експерименти.

По-високите доходи водят до по-ниски нива на стреса

В едно прочуване 522 участници са водили дневник в продължение на 30 дни, като са проследявали ежедневните събития и емоционалните си реакции към тях. Доходите на анкетираните за предходната година варират от малко под 10 хил. долара до 150 хил. долара или повече. Проучването стига до заключенията, че:

  • Парите намаляват интензивния стрес: Няма значителна разлика между участниците в проучването в това колко често те са имали тревожни преживявания – независимо от доходите си, те са регистрирали сходен брой ежедневни несгоди. Тези с по-високите доходи обаче са изпитали по-малко отрицателни емоции от всекидневните проблеми.
  • Колкото повече пари, толкова повече контрол: Хората с по-големи доходи почувствали, че имат повече контрол над негативните ситуации, а този контрол намалява стреса им. По-заможните хора се чувстват по-сигурни, че ще се справят с всякакви трудности.
  • По-високите доходи водят до по-висока удовлетвореност от живота: По-богатите хора като цяло са по-доволни от своите животи.

 „Не че богатите хора нямат проблеми, но наличието на пари ви позволява да заличавате проблеми и да ги разрешавате по-бързо“, казва Яхимович.

Защо парите имат значение?

В друго проучване изследователите поставят около 400 участници пред ежедневни дилеми, като намиране на време за готвене, придвижване в райони с лош обществен транспорт или работа от вкъщи с деца в тясно пространство. След това те попитали как участниците ще се справят с тези проблеми – като използват пари или като помолят приятели и семейство за помощ. Резултатите показват:

  • Хората разчитат на семейството и приятелите си без значение от доходите: Яхимович и неговите колеги открили, че няма разлика в това колко често хората избират да се обърнат към приятели и семейство за помощ. Това е валидно за ситуации, в които искате приятел да ви откара до някъде или пък молите член на семейството да помогне, като ви гледа децата или приготви вечеря.
  • Парите са решението за богатите хора: Колкото по-високи са доходите на даден човек, толкова по-вероятно е той да използва пари за разрешаването на трудностите като например да извика такси или да поръча вечеря, вместо да я приготви.

Докато такива резултати могат да бъдат очаквани, Яхимович казва, че хората може да не се замислят, че ежедневните проблеми, с които се сблъскваме, създават повече стрес за хората с ограничени доходи и че те могат да навредят на социалните отношения, ако хората постоянно търсят приятели и семейство за помощ, вместо да разрешат проблемите си с пари.

„Въпросът е, когато проблемите се изпречат на пътя ви, до каква степен вие имате чувството, че може да се справите с тях, че можете да си живеете живота и да знаете, че всичко ще бъде наред“, казва Яхимович.

Счупване на „спиралата на срама“

В друга скорошна публикация Яхимович и негови колеги разкриват, че хората, които изпитват финансови затруднения, се срамуват, което ги кара да избягват решаването на собствените си проблеми и често ги влошава. Подобни „спирали на срама“ произтичат от схващането, че хората сами са си виновни за липсата или недостига на пари, а на това не влияят факторите на околната среда и социалните условия, казва изследователският екип.

„Приехме за нормална идеята, че когато ти си беден, това е твоя вина и ти трябва да се срамуваш от това“, споделя Яхимович. „В същото време ние сме създали обществото по начин, който наистина затруднява бедните.“

Например, казва той, общественият транспорт често е недостъпен и скъп, което засяга хората, които не могат да си позволят автомобили, а остарелите политики на работа често засягат хората в дъното на скалата по заплащане. Промяната на тези дълбоко вкоренени структури и начина на мислене на много от нас за финансовите затруднения е от решаващо значение.

Обществото може да усети ефектите от финансовите затруднения, с които се сблъскват някои хора, тъй като финансовото напрежение е свързано с по-лошо представяне на работа, проблеми с дългосрочното вземане на решения и затруднения при важни за вас взаимоотношения, се казва в изследването. Яхимович се надява, че работата му може да провокира обществото да мисли за системна промяна.

„Хората, които са бедни, също трябва да чувстват, че имат някакъв контрол над своите животи. Защо това е лукс, който само богатите да могат да си позволят? Ние трябва да структурираме организациите и институциите, така че да подпомогнем всички“, казва Якимович.

Източник: Harvard Business Scholl

Превод и редакция: Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила