Успехът опира до три неща

 Успехът опира до три неща

Успехът опира до три неща

Уорън Бъфет се смята за един от най-успешните инвеститори на всички времена. Бъфет е натрупал богат опит и знания, които се простират далеч отвъд финансовия свят, което го прави обичана фигура в света на бизнеса.

След като проследих в интернет многобройните му съвети през последното десетилетие, избрах три от любимите си, които могат да насочат хората към успех, пише Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core.

Погрижете се за ума и тялото си

В биографията на Бъфет „Снежната топка: Уорън Бъфет и бизнесът на живота“, легендарният инвеститор акцентира върху важността на грижата за себе си, като заявява очевидното: „Имате само един ум и едно тяло. И те трябва издържат цял живот“.

Въпреки че много от нас следват имат 16-часови работни дни и безсънните нощи, съпроводени с големи количества кофеин, Бъфет предупреждава, че „ако не се погрижите за вашите ум и тяло, по-късно те ще бъдат развалина“.

Въпреки че е вярно, че много успешни и високопоставени предприемачи отделят безумни часове за работа всяка седмица, наистина успелите хора не пренебрегват психичното си здраве и грижата за себе си, нито времето за семейството, хобитата и други интереси. Те осъзнават, че ако не могат да се грижат за себе си, бизнесът страда.

Това, което правите днес определя как умът и тялото ви ще работят след 10, 20 и 30 години. Директивата на Бъфет е ясна: вашите действия сега формират архитектурата на вашето психическо и физическо здраве в бъдеще. Тук не става дума за краткосрочни печалби, а по-скоро за постоянната, методична грижа, която умът и тялото ви изискват за траен успех.

Поставете ясни граници около ежедневните си дейности

Бъфет отдавна е научил, че най-ценната стока от всички е времето. Ето защо той религиозно защитава собственото си време, като си поставя строги граници.

„Разликата между успешните хора и наистина успешните хора е, че наистина успешните хора казват „не“ на почти всичко“, казва магнатът.

Според Бъфет трябва да знаем към какво да се стремим, за да опростим живота си. Трябва да знаем на какво да кажем „не“, за да останем фокусирани върху основните си приоритети. Това може да означава да казваме „не“ много пъти на неща, които не са ни от полза, и да казваме „да“ на малкото неща, които наистина имат значение, за да напреднем в нашата кауза и да ни поддържат добър баланс в живота.

„Всъщност се гордея толкова много с нещата, които не сме направили, колкото с нещата, които сме направил. Иновацията е да кажеш „не“ на 1000 неща“, казваше Стив Джобс.

С навлизането в последното тримесечие на годината обикновено това е времето, когато хората започват да мислят какви цели да си поставят за новата година. Имам едно предложение, което да добавите към вашия списък въз основа на съвета на Бъфет: Научете се да управлявате себе си.

Всъщност не можем да управляваме времето, но можем да изберем как да използваме това време, като управляваме себе си разумно. Това означава да кажем „не“ на възможности и неща, които не говорят за нашите ценности или не насърчават нашата лична или организационна мисия.

Опростете процеса на вземане на решения

Всеки ден, независимо дали избирате какво да закусите или какво да облечете, мозъкът ви обработва около 35 000 решения. До вечерта настъпва умора, която ви кара да се чувствате изтощени без особено ясна причина.

Вероятно се борите именно с умората от вземане на решения. Това е чувството да бъдеш затрупан от избори, без значение колко големи или малки са те. Съветът на Бъфет е да опростите вземането на решения: „Трябва да направите много малко неща в живота си по правилния начин, стига да не правите твърде много неща погрешно“.

Това означава да правите добри, интелигентни избори всеки ден. Нека си признаем – всеки от нас се е провалял в даден момент (някои от нас по грандиозен начин). И това непременно ще се случи отново.

Минимизирането на неуспехите ви ще изисква вземане на добри решения по пътя към успеха. Когато поставяте летвата за собствените си цели, не се хващайте в капана да я оценявате според мярката за успех на други хора. Вместо да опитвате да изпреварите някой колега или приятел, измервайте развитието си на база едно от най-известните правила на Бъфет – вашата „вътрешна карта с резултати“.

Вътрешната карта с резултати определя вашите собствени стандарти, а не това, което светът ви налага. Това е принцип, който Бъфет е научил от баща си. Този принцип дава смисъл на това кой сте вие и как естествено се държите и виждате света въз основа на вашите ценности и вярвания, а не на тези на някой друг.

………………

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ