Baidu разочарова пазара със своя отговор на ChatGPT

Baidu разочарова пазара със своя отговор на ChatGPT

Baidu разочарова пазара със своя отговор на ChatGPT

Акциите на китайския гигант за търсене Baidu се сринаха, след като компанията представи своя отговор на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT - знак, че инвеститорите не са особено впечатлени от предложението на компанията, пише японското бизнес издание „Никей“.

Листнатите в Хонконг акции на компанията паднаха с повече от 10% в един момент по време на демонстрацията днес, преди да завършат деня със спад от 6,36%, до 125,1 хонконгски долара.

Изпълнителният директор и съосновател на Baidu Робин Ли показа базирания на изкуствен интелект Ernie Bot на пресконференция на компанията, но презентацията представляваше предварително записано видео на това, което ботът може да направи, а не демонстрация на живо. По думите на Ли това се дължи на „времеви. Презентацията идва броени месеци след като ChatGPT на OpenAi привлече вниманието на света към новата технология.

В демонстрационния видеоклип чатботът отговори на някои основни въпроси относно хитовия китайски научно-фантастичен роман „Трите тела“ и телевизионния сериал, базиран на него. Той също така написа едно съобщение за пресата, реши една математическа задача и прочете отговор на китайския съчуански диалект.

Ernie Bot може да се справя и с въпроси на английски, но не толкова добре, колкото на китайски. Компанията обаче ще обучи чатбота с повече многоезични материали, каза Ли.

Кай Уан, старши капиталов анализатор за Morningstar Asia, каза, че спадът на акциите на Baidu по време на демонстрацията вероятно отразява хладните настроения на инвеститорите към базирания на ИИ чатбот.

„Мисля, че Baidu може да е избързал малко с демонстрацията, тъй като инвеститорите вероятно са искали да видят повече взаимодействие с технологията, а не монолог“, каза Уан.

„Трудно е да се прецени как Ernie Bot ще бъде монетизиран в момента, като се има предвид, че не е имало случаи на употреба в реалния живот, така че има много несигурност с Ernie“, добави той.

Baidu не каза кога широката общественост ще получи достъп до чатбота. Засега потребителите се нуждаят от код за покана, за да го изпробват, като „екосистемните партньори“ на Baidu имат приоритет при разпространението на тези кодове.

Ли каза миналия месец, че компанията планира да вгради Ernie Bot в своята услуга за търсене, преди да я отвори за обществеността. Досега над 650 компании в Китай са заявили, че ще включат внедрят чатбота в собствените си предложения, каза Ли.

Ли многократно е подчертавал пред служителите на комапнията важността на комерсиализиране на генерирано от ИИ съдържание като вида, с който ChatGPT стана известен – истории, статии, стихотворения и дори вицове, генерирани от прости потребителски указания. Baidu се надява, че с Ernie Bot ще затегне и без това силната си хватка върху китайския пазар за онлайн търсене, където Google е блокиран. Пазарният дял на Baidu възлиза на над 75%, докато Bing на Microsoft има незначително присъствие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ