Един от основателите на OpenAI напуска компанията

Един от основателите на OpenAI напуска компанията

Един от основателите на OpenAI напуска компанията

Съоснователят и главен учен на OpenAI Иля Суцкевер напуска стартъпа, предава Ройтерс.

„Без OpenAI нямаше да бъде това, което е“, написа изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман в съобщение до компанията, което OpenAI публикува в своя блог.

Подкрепен от Microsoft стартъп стои зад популярния чатбот ChatGPT, който даде началото на бум сферата на изкуствения интелект и предизвика надпревара между най-големите технологични компании в света за господство в нововъзникващото технология за генеративен ИИ.

Якуб Пачоцки ще бъде новият главен учен на компанията, съобщи тя в своя блог.

Пачоцки преди това е служил като директор на изследванията на OpenAI и е ръководил разработването на GPT-4 и OpenAI Five.

„След почти десетилетие взех решение да напусна OpenAI“, написа Суцкевер в публикация на X.

Той заяви, че работи върху нов проект, „който е много лично значим за мен“, като добави, че своевременно ще сподели подробности за него.

Суцкевер изигра ключова роля в драматичното освобождаване и повторно наемане на Алтман през ноември миналата година. По това време Суцкевер беше в борда на OpenAI и помогна за организирането на уволнението на Алтман.

Дни по-късно той обърна курса, като подписа писмо на служител, изискващо връщането на Алтман и изразявайки съжаление за неговото „участие в действията на борда“.

След като Алтман се завърна, Суцкевер беше отстранен от борда и позицията му в компанията стана неясна.

Напускането на Суцкевер идва ден след като компанията съобщи на събитие, че ще пусне нов ИИ модел, наречен GPT-4o, способен на реалистичен гласов разговор и взаимодействие между текстове и изображения.

Малко след дебюта си в края на 2022 г., ChatGPT се превърна в приложението, най-бързо достигнало 100 милиона активни месечни потребители. Световният трафик към уебсайта на ChatGPT обаче се движеше като влакче в увеселителен парк през последната година и едва сега се връща към пика си от май 2023 г., според аналитичната фирма Similarweb.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ