Facebook добавя 5 нови емотикона към „харесвам“

Facebook добавя 5 нови емотикона към „харесвам“

Facebook добавя 5 нови емотикона към „харесвам“

Facebook ще предложи пет нови емотикона в допълнение към бутона „харесвам“ през следващите седмици. Те ще изразяват любов, тъга, учудване, смях и гняв.

От седем години потребителите на мрежата можеха да избират между два типа отговори на съобщения – да публикват коментар или да кликнат върху бутона „харесвам“. Емотиконът с вдигнатия палец беше добавен през 2009 г.  и стана един от ключовете за успеха на социалната мрежа, особено при потребителите с мобилни телефони. Броят на харесванията стана индикатор за популярност. „Лайковете“ са по над 6 млрд. всеки ден, пише „Фигаро“.

Бутонът обаче се оказа неприложим за тъжни новини. След като отхърли идеята да добави „Не харесвам“, твърде негативен според Марк Цукърбърк, създателят на социалната мрежа възложи на екипа си създаде други форми на отговори. Така се появиха петте нови емотикона.

Те станаха достъпни през октомври първо в Испания, Ирландия, Чили, Филипините, Португалия и Колумбия и получиха добър отзвук. После бяха тествани в Япония,  а скоро предстои да се представят и на останалия свят.

Шести емотикон – възклицанието „яй“ (yay - за удоволствие и въодушевление), е бил отхвърлен, защото се оказало, че не е универсално възприеман по света.

В определянето на обхвата на човешките емоции, изразявани с новите емотикони, са участвали социолози, съобщава „Блумбърг“.

Петте реакции няма да се виждат веднага в приложението Facebook - при по-продължително натискане на бутона „Харесвам“ ще се появява падащо меню с новите 5 икони.

Макар да приличат на емотикони, технически те не са емотикони, които принадлежат към образния език на различните сайтове и приложения.

Социалната мрежа, използвана всеки месец от 1,6 млрд. души, все пак е на път да ги направи универсални.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ