Трима министри от кабинета „Станишев” отиват на съд

Трима министри от кабинета „Станишев” отиват на съд

Трима министри от кабинета „Станишев” отиват на съд

Трима министри от кабинета "Станишев" ще бъдат дадени на съд, предаде БНР като цитира градския прокурор на София Николай Кокинов. Обвинителни актове ще бъдат внесени срещу министъра на отбраната Николай Цонев, министърът на земеделието Валери Цветанов и социалният министър Емилия Масларова.

„Приключило е и делото срещу експремиера Сергей Станишев и до седмица и по него ще има резултат", обеща Кокинов. В съда влиза и делото срещу зам.-министъра на вътрешните работи Раиф Мустафа. В съдебна зала ще бъде призован и Росен Маринов, който предложил подкуп от 100 000 лева на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров, за да бъде уредена сделка с катери. Пише се обвинителния акт и срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина.

Валери Цветанов беше първият министър от кабинета „Станишев", даден на прокуратурата само месец, след като ГЕРБ пое властта. Освен на него, обвинение беше предявено и на ексшефа на Агенцията по горите Стефан Юруков. Софийска градска прокуратура повдигна срещу двамата обвинение за длъжностно престъпление в особено големи размери и им наложи мярка за неотклонение „подписка".

 Николай Цонев беше вторият ексминистър, към когото на 20 ноември 2009 г. бе повдигнато обвинение за извършване на престъпления по служба. Според прокуратурата, като министър, Цонев е купил неправомерно мобилен завод за производство на хангари, а като управител на управление „Снабдяване и търговия" в Министерството на отбраната е осъществил съмнителна сделка за купуване на авиотехника. И за двете престъпления законът предвижда до 8 години затвор.

Обвинението срещу Емилия Масларова е за незаконни действия по програмата „Красива България". Проверка, поръчана от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов е установила дефицит във фонда в размер на 7,4 млн. лв., което даде основание на приемника на Масларова да я даде на прокуратурата. Заедно с нея е обвинен и шефът на „Красива България" Станимир Колев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ