Управление

Лица

|

Как да се научим на доверие в себе си?

Как да се научим на доверие в себе си?

Миналата седмица бях на вечеря, посветена на покойния д-р Алън Розенфилд, декан на Колумбийското училище за обществено здраве в продължение на 22 години. Алън е гигант в здравеопазването в световен мащаб, посветил кариерата си по-специално на репродуктивното здраве и правата на жените.

Имаше дълги речи, но с течение на вечерта публиката започна да губи внимание и интерес. Тогава Джери Кувадия, професор в Университета на Квазулу-Натал, Южна Африка пристъпи на сцената. Той погледна към публиката, и без фанфари, започна своята реч. "Повечето от това, което планирах да кажа вече беше казано," ни заяви той.

След това, вместо да чете от подготвените си бележки, той прекара няколко минути, говорейки за необичайната способност на Алън да "вижда в тъмното", да вижда несправедливостите и да предприема действия.

От многобройните речи, които изслушах тази нощ, това беше най-спонтанната, проста, искрена и тази, която най-много ми повлия. Докато говореше, той показа гъвкавост, присъствие и фокус. Но имаше нещо по-дълбоко: той показа доверие в себе си.

Всеки път, когато пиша нова реч, аз я изпращам на доверени приятели - умни, проницателни хора, молейки ги за техните съвети иоценка. Достатъчно ли е интересна? Достатъчно ясна? Достатъчно творческа? Достатъчно смешна?

Но всеки път, когато имам тяхната ценна и добре обмислена оценка се обърквам. Ставам по-малко сигурен в моето послание, в моите идеи, в себе си.

Проблемът не е, че не мога да чувам критика. Много от нас са прекарали живота си, в слушане на нашите родители, учители, мениджъри, както и нашите лидери - да определят това, което трябва да изберем. Като се казва, забравяме кои сме ние. Формираме себе си от обратната връзка на другите. Вие търсите одобрение и признание.

Има много причини да се поучите от мъдростта на другите. Но от друга страна не трябва да забравяме за своите желания и предпочитания. Това е най-мощното средство за преодоляване на несигурността. Така ставаме силни, умни, креативни и проницателни.

Към всяка реч добавяйте своята уникална гледна точка. Това не важи само за речите, а за всичко, с което се захващате. Така ще изградите доверие в себе си много по-лесно. Това не предполага да игнорираме обратната връзка. Тя е полезна, за да знаем как другите реагират на нашата работа.

Питър Брегман за Harvard Business Review

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ