Претоварвате служителите си? Ще платите скъпо за това

Претоварвате служителите си? Ще платите скъпо за това

Претоварвате служителите си? Ще платите скъпо за това

Ако принуждавате екипа си да върши твърде много с твърде малко ресурси, ще получите в замяна неетично поведение, показа ново проучване.

Икономическата обстановка по света все още е тежка и затова собствениците на бизнес правят всичко възможно да получат повече резултати срещу по-малко вложения. Това може би е логично и дори необходимо, но внимавайте: тази стратегия създава риск от измама и корупция – поне според последното изследване на агенцията Ernst & Young, цитирано от бизнес блогъра Джесика Стилман.

След като проучили 3000 директори, мениджъри и техните екипи в 36 държави, авторите на изследването открили, че притискането на служителите  да изпълняват тежки цели с по-ограничени ресурси и по-малки компенсации, крие риск повече отвсякога отсрещната страна да отвърне с неетично поведение, включително подкупи и фалшифициране на данни.

Докладът откри още, че бизнесите днес усещат болезнено колко е трудно да постигат целите си. С пазарните условия, които са в най-добрия случай стабилни, и с нарастващата принуда за ограничаване на разходите тези резултати не са изненадващи. Ефектите обаче може да ви шокират:

• Един от всеки петима интервюирани мениджъри е забелязвал финансова корупция в компанията си.

• 57 на сто смятат, че подкупите и корупцията са широко разпространени в тяхната държава.

• 42% от директорите и висшите мениджъри са забелязвали някаква форма на неправилно финансово отчитане в компаниите си.

Лесно е да пренебрегнем тези данни като отнасящи се само за бизнеси от други отрасли, където сенчестите дела са нещо нормално. Много хора обаче вярват, че собствената им фирма е чиста като сълза и си нямат и представа какво всъщност се твори в нея.

Например проучването показва, че някои бизнес лидери знаят за проблема, но въпреки това има сериозно разминаване между собствената им представа за начина, по който се опитват да се справят с него, и сериозността, с която служителите им приемат тези усилия.

„67 процента от директорите и висшите мениджъри смятат, че политиката им срещу подкупите и корупцията се комуникира добре. Едва 44 на сто от останалите служители са на същото мнение”, пише в доклада. „60 процента от директорите и висшите мениджъри вярват, че компанията им ще подкрепи хората, които докладват случаи на предполагаема измама, подкуп или корупция, но само 34% от останалите служители са съгласни с това.”

Ако рисковете от натиска върху служителите не ви се виждат големи, може да се успокоите от факта, че не сте единствени. Такава е нагласата и в много компании по целия свят. Цената, която те плащат за това обаче доказва, че безразличието е едно твърде скъпо удоволствие. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ