Урок по мениджмънт от шефа на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“

Урок по мениджмънт от шефа на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“

Урок по мениджмънт от шефа на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“

Всички хора в бизнеса преживяват някой ключов момент, който оформя лидерския им стил. В случая на Сю Дезмънд-Хелман, ръководител на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", ангажирана с множество благотворителни проекти за развиващия се свят, ключовият момент в кариерата се случил докато работила за Училището по медицина към Калифорнийския университет в Сан Франциско. Там се научила да преподава така, че да освобождава потенциала на учениците си. 

Дезмънд-Хелман споделя за опита си в училището и дава урок по лидерство в интервю за "Ню  Йорк Таймс". Тя посочва популярна фраза сред изучаващите медицина в САЩ, която гласи "Виж го, направи го, преподай го". "Да изживея последния етап с преподаването беше най-важният урок по мениджмънт, който съм имала", разказва американката. По думите й за да може да преподава, човек трябва да се е научил да подкрепя достатъчно всеки, който се чувства способен, с възможности и достатъчно силен. Важно е също да я има и обратната подкрепа сред учениците, за да не се объркат нещата и да не тръгнат в неправилна посока. 

Според Дезмънд-Хелман добрият учител е този, който успява да накара другите да достигнат своето "сладко място". Под "сладко място" тя има предвид човешкият личен връх в представянето, в който ученикът предлага целия си интелект, лични активи и способности, за да свърши една задача, и не е парализиран от предизвикателството. "Мисля, че в това се състои страхотният мениджмънт - да се уверяваш, че хората се намират точно в това "сладко място" и не се чувстват неспособни, защото ги е страх", казва ръководителят на фондацията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ