Арестуваха основателя на FTX Сам Банкман-Фрайд на Бахамските острови

Арестуваха основателя на FTX Сам Банкман-Фрайд на Бахамските острови

Арестуваха основателя на FTX Сам Банкман-Фрайд на Бахамските острови

Основателят на фалиралата крипто борса FTX Сам Банкман-Фрайд е бил арестуван на Бахамските острови в понеделник, след като американски прокурори са повдигнали наказателни  обвинения срещу него, съобщи правителството на Бахамите, цитирано от Си Ен Ен.

Прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк, който разследва  Банкман-Фрайд във връзка със срива на FTX и дъщерната търговска фирма Alameda, потвърди ареста му в Twitter.

„По-рано тази вечер бахамските власти арестуваха Самюел Банкман-Фрайд по искане на правителството на САЩ въз основа на обвинение, внесено от SDNY (Южния окръг на Ню Йорк)“, написа американският адвокат Дамян Уилямс. „Очакваме да пристъпим към разпечатването на обвинителния акт сутринта и тогава ще имаме какво да кажем повече“.

Банкман-Фрайд беше арестуван без инциденти в понеделник в Насау и трябва да се яви в съда във вторник, се казва в изявление на кралските бахамски полицейски сили.

Представител на правния екип на Банкман–Фрайд не е отговорил веднага на искането на Си Ен Ен за коментар.

Малко след като SDNY потвърди ареста му, Комисията по ценните книжа и борсите заяви, че е разрешила завеждането на отделни обвинения, свързани с „нарушенията на законите за ценните книжа“ от Банкман–фрайд, които ще бъдат заведени публично във вторник.

Не е ясно какви обвинения очакват 30-годишната крипто знаменитост, която се превърна в парий за една нощ миналия месец, тъй като компанията му претърпя ликвидна криза и обяви фалит, оставяйки най-малко милион вложители без достъп до техните средствата.

Цитирайки запознат източник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че Банкман-Фрайд включват финансова измама, конспирация за финансова измама, измама с ценни книжа, конспирация за измама с ценни книжа и пране на пари.

Договорът за екстрадиране на Съединените щати с Бахамските острови позволява на американските прокурори да върнат обвиняемите на американска земя, ако обвиненията се считат за наказуеми с лишаване от свобода от поне една година и в двете юрисдикции.

През четирите седмици, откакто FTX обяви фалит, Банкман-Фрайд се опита да се представи като донякъде безпомощен главен изпълнителен директор, отричайки обвиненията, че е измамил клиентите на FTX.

„Не съм извършил съзнателно измама“, каза той пред Би Би Си през уикенда. „Не исках нищо от това да се случи. Със сигурност не бях толкова компетентен, колкото си мислех“.

Банкман-фрайд трябваше днес да се яви виртуално пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ, която изисква отговори за това как се е стигнало до срива на крипто борсата. Няколко крипто компании спряха операции, замразиха клиентски сметки и в някои случаи сами подадоха молба за банкрут поради връзките с FTX.

След ареста председателят на Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите Максин Уотърс заяви, че Банкман-Фрайд няма да дава показания днес. Изслушването обаче трябваше да продължи, започвайки със свидетелски показания от новия главен изпълнителен директор на FTX, Джон Дж. Рей III, който пое задача да управлява FTX през процеса на фалит.

„Въпреки че съм разочарован, че няма да можем да чуем г-н Банкман-Фрайд, ние оставаме ангажирани да стигнем до дъното на случилото се“, каза Уотърс в изявление в понеделник вечерта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ