ЕЦБ ще определи нивото на лихвите, колкото е необходимо, за да изпълни инфлация от 2 на сто

ЕЦБ ще определи нивото на лихвите, колкото е необходимо, за да изпълни инфлация от 2 на сто

ЕЦБ ще определи нивото на лихвите, колкото е необходимо, за да изпълни инфлация от 2 на сто

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в петък, че Европейската централна банка /ЕЦБ/ ще определи лихвените проценти толкова високи, колкото е необходимо, за да изпълни своя мандат за средносрочна инфлация от 2 на сто, съобщи БНР.

"В настоящата среда това означава определяне на лихвените проценти на достатъчно рестриктивни нива за толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне своевременно връщане на инфлацията към нашата средносрочна цел от 2%", каза централният банкер по време на годишния симпозиум за икономическа политика в Джаксън Хоул.

В същото време Лагард подчерта, че няма "предварително съществуващ учебник" за обстоятелствата, пред които е изправен днес единният блок. Тя добави, че това ще изисква "непредубеденост" и готовност за коригиране на анализа в реално време към новите икономически развития. Кристин Лагард също така заяви, че са възможни още шокове от страна на предлагането. Според нея след пандемията банката е свидетел от една страна на ефектите от ускоряването на изменението на климата и, от друга страна, промяна в честотата на кризите в енергийните доставки, тъй като петролните и газовите пазари стават " по-малко еластична." Освен това Лагард вижда задълбочаващо се "геополитическо разделение" и разпокъсване на "конкуриращи се блокове". "Тези промени – особено тези, свързани с околната среда след пандемията и енергията – допринесоха за рязкото покачване на инфлацията през последните две години. Те ограничиха съвкупното предлагане, като същевременно насочиха търсенето към сектори с капацитетни ограничения", посочи Лагард.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги