Европейските акции поскъпват, световните фондови пазари се движат близо до рекордни стойности

Европейските акции поскъпват, световните фондови пазари се движат близо до рекордни стойности

Европейските акции поскъпват, световните фондови пазари се движат близо до рекордни стойности

Европейските пазари  започнаха последната търговска седмица за 2023 г. с повишения, а световните акции се повишиха до най-високите си нива от края на 2022 г. насам, водени от надеждите, че основните централни банки, като Федералния резерв на САЩ, ще започнат да намаляват лихвените проценти в началото на следващата година.

Паневропейският индекс Stoxx 600  се повиши с 0,4% в началото на търговията след несигурно стартиране. Акциите на петролните и газовите компании добавиха 1%, за да поведат ръста, след като повечето сектори и основните борси навлязоха в положителна територия, съобщи CNBS.

Европейският индекс на сините чипове се търгуваше около границата от 479,5 пункта, което е бизо до рекордния връх на индекса при затваряне от 483,44 пункта, отбелязан през ноември 2021 г.

В САЩ S&P500 също се стреми към исторически връх след поредния печеливш ден на Уолстрийт във вторник. Фючърсите на американските акции бяха предимно без промяна в ранната предборсова търговия в сряда.

Акциите в Азиатско-тихоокеанския регион се повишиха през нощта, като китайските и хонконгските индекси се повишиха благодарение на силното представяне на акциите на видеоигри. Австралийският S&P/ASX 200  достигна най-високото си ниво от април 2022 г. насам.

Световният борсов индекс на MSCI достигна повече от едногодишен връх (.MIWD00000PUS) и се повиши с 4,5% през декември, докато най-широкият индекс на MSCI на акциите от Азиатско-тихоокеанския регион извън Япония (.MIAPJ0000PUS) се повиши с повече от 1% до над четиримесечен връх, предаде "Ройтерс".

Настроението на световните пазари за поемане на рискове издигна еврото до повече от четиримесечен връх спрямо долара, докато цените на петрола се понижиха, след като някои от големите превозвачи се върнаха в Червено море - район, който стана силно рисков, след като йеменската войнствена групировка Хути започна да атакува кораби по-рано този месец.

Според инструмента CME FedWatch пазарните цени сега показват над 80% вероятност Фед да започне да намалява лихвените проценти през март следващата година, като за цялата 2024 г. са предвидени над 150 базисни пункта облекчения.

Тим Мъри, стратег на капиталовите пазари в отдела за многоактивите в T. Rowe Price, отбеляза, че голяма част от годината е преминала в страхове, че повишаването на лихвите ще доведе до рецесия на икономиката.

"За щастие това не се случи, а по-благосклонният Фед означава, че вероятността за рецесия през 2024 г. е намаляла значително", каза той.

Очаква се обемите на търговия да бъдат слаби през последните три дни на търговската година, доколкото деловият календар за тази година вече е затворен и всички основни срещи на централните банки са отминали.

Еврото блесна


На валутните пазари доларът остана на заден план и се задържа близо до петмесечно дъно спрямо кошница от валути. Еврото достигна най-високото си ниво от август насам - 1,1055 щатски долара, докато доларът се повиши с 0,1% спрямо йената до 142,51 след публикуването на протокола от заседанието на Японската централна банка по-рано този месец. Няма ясен курс по въпроса дали и кога централната банка трябва да се оттегли от ултрахлабавата си парична позиция, показва документът.

Фючърсите на суровия петрол тип "Брент" се понижиха с 0,2% до 80,89 долара за барел, а фючърсите на американския суров петрол тип WTI - с 0,5% до 75,37 долара, оттегляйки се от съответните едномесечни върхове, достигнати в предходната сесия.

Ден по-рано цените на петрола се повишиха с повече от 2%, тъй като нови нападения срещу кораби в Червено море предизвикаха опасения за прекъсване на морския транспорт. Големи корабни компании като Maersk и френската CMA CGM обаче заявиха, че възобновяват преминаването през Червено море след изпращането на многонационална оперативна група в региона.


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ