Инфлацията в еврозоната забави ход, но разходите за живот все още са високи

Инфлацията в еврозоната забави ход, но разходите за живот все още са високи

Инфлацията в еврозоната забави ход, но разходите за живот все още са високи

Европа приключи лошата 2022 година за инфлацията с известно облекчение, тъй като покачването на цените отново намаля. Въпреки че разходите за живот все още са болезнено високи, забавянето е знак, че най-лошото може да е отминало за уморените от ценовия натиск потребители.

Индексът на потребителските цени за 19-те страни, които използват евровалутата, се повиши с 9,2% през декември спрямо година по-рано, което все пак е най-бавният темп от август, съобщи статистическата агенция Евростат, цитиирана от Асошиейтед прес. 

Това беше вторият пореден спад на инфлацията от юни 2021 г. През ноември процентът се понижи до 10,1%, след като достигна връх от рекордните 10,6% през предходния месец.

Домакинствата и предприятията в цяла Европа са измъчвани от нарастващите разходи за енергия, откакто Русия започна войната си в Украйна през февруари, което предизвика хаос в пазарите на петрол и природен газ и беше основният двигател на инфлацията.

Последните цифри показват, че енергийната криза засега отслабва. Покачването на цените на енергията се забави до 25,7%, което е спад от 34,9% през ноември и 41,5% през октомври.

Цените на природния газ паднаха от най-високите си стойности за всички времена, тъй като Европа до голяма степен напълни складовете си за зимата с доставки от други страни, докато по-топлото от обичайното време намали страховете от недостиг през отоплителния сезон, припомня Асошиейтед прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ