На фокус следващата седмица: Златно рали на всичко

На фокус следващата седмица: Златно рали на всичко

На фокус следващата седмица: Златно рали на всичко

Световните пазари се насочват към финалното за годината „купувайте всичко“ рали, след като Федералният резерв на САЩ сигнализира, че ще премине към намаляване на лихвените проценти през 2024 г., тласкайки акциите и златото нагоре.

Следващата седмица Централната банка на Япония може най-накрая да намекне за край на своята ултра-хлабава парична политика. Очаквате се и още данни за инфлацията в САЩ и Великобритания. Това са част от темите и събитията, върху които ще се фокусират инвеститорите през следващите седем дни, пише Ройтерс.

Смяна на ролите

Широко разпространени са спекулациите, че Японската централна банка може скоро да излезе от територията на отрицателни лихвени проценти, имат потенциала отново да превърнат ЯЦБ в изключение от правилото, тъй като фокусът на Фед и други водещи централни банки се насочва към това кога да намалят лихвите.

Промяната вероятно няма да настъпи веднага след решение на срещата във вторник, но ЯЦБ ще се срещне отново през януари и следващата седмица може да се използва като подготвяща за старта на затягането.

Тази очаквана промяна в политиката, заедно с решението на Фед, тласна японската валута над ниво от 141 йени за долар за първи път от юли.

Бушуващият корупционен скандал в страната може по ирония на съдбата да донесе попътен вятър за прекратяване на паричното облекчаване.

Обратът по отношение на политически непопулярната слабост на йената може да помогне на премиера Фумио Кишида, чиито рейтинг падна значително, но скоростта на укрепване на йената може да бъде и вредна. Nikkei изостава от повечето други големи борсови индекси този месец.

Забавя ли се инфлацията?

Инвеститорите се надяват, че ключов измерител на инфлацията в САЩ ще покаже отслабване на натиска върху потребителските цени, след като Фед сигнализира, че кампанията му за повишаване на лихвените проценти приключва и съкращенията може да настъпят през следващата година.

Внимателно следеният от Фед доклад за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE), който се очаква да бъде публикуван на 22 декември, ще бъде сред последния набор от важни икономически данни тази година. Тази седмица председателят на Фед Джеръм Пауъл каза, че историческото затягане на паричната политика вероятно е приключило и дискусията за намаляване на лихвените проценти идва „в полезрението“.

Данните за потребителското доверие, също се очакват следващата седмица. Дали Фед е успял да създаде условията за меко приземяване за икономиката на САЩ е ключова пазарна тема, тъй като календарът се преобръща към 2024 г.

Златна звезда

Златото се насочва към първото си годишно увеличение от 2020 г. насам, подхранвано от по-слабия долар и от очакването, че лихвените проценти и инфлацията ще вървят само в една посока, и то бързо, през 2024 г.

Реалната доходност по 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачва непрекъснато от началото на 2022 г., но стана положителна едва през юни, сваляйки златото от близо рекорден връх. Сега доходността е на най-високите си нива от осем години насам, но това не е пречка златото да скочи над 2000 долара за унция. И въпреки това цената все още е с около 20% под своя коригиран спрямо инфлацията рекорден връх за всички времена от над 2500 долара през 1980 г.

Инвеститорите залагат на вълна от намаления на лихвените проценти през следващата година, докато политическата и икономическата несигурност се увеличават - потенциално предвещавайки добра среда за инвеститорите в злато.

Все още висока инфлация на Острова

Инфлацията в Обединеното кралство е повече от два пъти по-висока от целта от 2% на Английската централна банка. Данните от 20 декември може да потвърдят, че ценовият натиск в Обединеното кралство остава висок в сравнение с други големи икономики.

Паундът достигна тримесечен връх спрямо еврото този месец, след като инфлацията в еврозоната спадна рязко, подхранвайки спекулациите, че на АЦБ ще ѝ отнеме повече време, за да намали лихвите, отколкото на Европейската централна банка.

Но високите лихви също биха могли да тласнат икономиката на Обединеното кралство, която АЦБ очаква да се стабилизира през 2024 г., в рецесия, което означава, че силата на паунда не е еднопосочен залог. Съдбата на паунда зависи от това дали АЦБ ще продължи да реагира на настоящите инфлационни тенденции или възприема по-дългосрочната гледна точка, че икономическата слабост ще намали заплатите и цените.

Надолу по Нил

Третата поредна изборна победа на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси трябва да бъде официално потвърдена в понеделник. В тази изборна надпревара на бившият генерал не му се наложи да полага големи усилия, предвид слабата опозиция, но той е изправен пред плашещо обширен списък от предизвикателства.

Войната в Газа бушува в съседство, а Египет се бори с икономическа криза, подхранвана от почти рекордна инфлация и минали заеми, което означава, че само лихвените плащания по дълга сега изяждат почти половината от приходите на правителството.

Икономистите казват, че това е неустойчиво. Най-малко 42,26 млрд. долара се дължат през 2024 г., включително 4,89 млрд. долара към Международния валутен фонд.

Първият ход на президента след изборите изглежда ще бъде още една голяма девалвация на валутата. Египетският паунд вече се е понижил наполовина спрямо долара от март 2022 г. Сега един долар струва около 49 египетски паунда на черния пазар спрямо официален курс от 31 паунда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ