На Уолстрийт Big Tech губи популярност, а „старата икономика“ отново е на мода

На Уолстрийт Big Tech губи популярност, а „старата икономика“ отново е на мода

На Уолстрийт Big Tech губи популярност, а „старата икономика“ отново е на мода

Краят на политиките за нулеви лихвени проценти вероятно ще изведе на преден план нови фаворити на пазара на акции, като дългогодишните лидери от технологичния сектор ще отстъпят място под светлината на прожекторите на компании от сферите на енергетиката, суровините и жилищата – отраслите, които стратезите в Bank of America смятат за част от „старата икономика“, пише YahooFinance.

„Исторически погледнато мечите пазари (периоди на спад в стойността на акциите) обикновено водят до смяна на лидерството, което предполага, че секторите на старата икономика са вероятните победителите от този цикъл“, посочи в бележка по-рано тази седмица Савита Субраманиан, ръководител на капиталовата и количествената стратегия на BofA в САЩ.

Тъй като тези компоненти на пазара бяха изцедени от капитал през последните десет години, докато Big Tech се захранваше от евтини пари, „махалото се очаква да се завърти в обратната посока“, отбеляза Субраманиан.

„Мисля, че фондовият пазар е в продължителен мечи пазар“, каза основателят и главен изпълнителен директор на DoubleLine Capital Джефри Гундлах пред Yahoo Finance Live в сряда, добавяйки, че този период на спад е започнал през четвъртото тримесечие на 2021 г.

„За фондовият пазар е много негативно, когато имате нарастващи лихвени проценти спрямо тези оценки“, каза Гундлах, добавяйки, че паузата в увеличението на реалните лихвени проценти тази есен е катализатор за възстановяването на рисковите активи. „Но изглежда, че реалните лихвени проценти може да започнат да се покачват отново“, добави той.

Междувременно в неделя Майк Уилсън от Morgan Stanley каза на клиентите на инвестиционната банка, че скорошното рали е „спекулативна лудост“, базирана на фалшиви надежди за обръщане на курса от страна на Федералния резерв.

Пазарите на акции наскоро започнаха да възприемат на сериозно вероятността Федералния резерв да вдигне лихвата над прага от 5% тази година.

Bank of America посочи, че нейният анализ на премиите за рисков капитал показва, че оценките на т.нар. акциите на растежа (обикновено тези от технологичния сектор) не включват риск от риск от рецесия и очакваната среда на по-високи лихвени проценти за по-дълго време. Именно тази липса на подготовка може да окаже натиск върху акциите с дългосрочен растеж.

Каквото и да крие останалата част от годината за фондовия пазар в САЩ, вече се появиха признаци за предстояща промяна в лидерството.

Миналата година промишленият Dow Jones Industrial Average разби технологичният Nasdaq Composite, като първият се понижи с по-малко от 10%, докато вторият загуби повече от една трета от стойността си. Както изтъкна Джаред Бликър от Yahoo Finance, превъзходството на Dow спрямо технологичния индекс беше най-голямото от периода на дотком балона в началото на хилядолетието.

Главният стратег за акциите на Goldman Sachs в САЩ Дейвид Костин предупреди през ноември, че „изключителността“ на технологичните акции вероятно вече е зад нас.

През 2022 г. съвкупната пазарна капитализация на настоящата „тетрада от най-големи акции“, както се изрази Goldman Sachs — Apple, Amazon, Microsoft и Alphabet, вече представляваше 18% от индекса S&P 500, след като предходната година четирите компании отговаряха за 22% от стойността на индекса. Тези четири водещи акции загубиха общо 25% от стойността си в сравнение с 13% спад при останалите акции в индекса през същия период.

„С края на политиките за нулеви лихвени проценти виждаме махалото да се връща към старата икономика, тъй като продължителното недостатъчно инвестиране доведе до проблеми с доставките при нея“, каза Субраманиан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ