Николай Василев: Премиерът е заблуден от своите икономисти за бюджета

Николай Василев: Премиерът е заблуден от своите икономисти за бюджета

Николай Василев: Премиерът е заблуден от своите икономисти за бюджета

Бюджетната политика на кабинета е подобна на тази от 1996 година, след която започна рязко обедняване. Това заяви в ефира на БНТ Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката.

"Най-добра беше фискалната политика между супербедната 1997 година и 2020 година. Това бяха 23 години на възход на доходите. През 1996 година имаше такава катастрофална като сегашната бюджетна политика и имаше голямо обедняване", посочи Василев.

"Премиерът два пъти през последните дни нарече бюджетът за следващата година балансиран. Това е хайде да не го нарека лъжа, но заблуда. Управляващите отвориха епоха на най-големите бюджетни дефицити и най-бързото покачване на дълга не от Освобождението, а според мен от Хан Аспарух досега", добави бившият вицепремиер и министър Николай Василев.

Според него, премиерът Николай Денков е заблуден от своите икономисти. "Заблуда е, че има някакъв избор между гарантирана бедност с бюджетни излишъци и някаква висока европейска доходност с бюджетни дефицити. По-високият дефицит не води до по-голям растеж, това също е заблуда. Третата заблуда е, че ако едно правителство не прави никакви реформи, а само раздава колкото се може повече пари - печели избори и остава в историята с някакво достойно място. Нямат значение милионите вдишвания и издишвания, а миговете, които спират дъха. През последните години кога ни спряха дъха?", попита риторично бившият вицепремиер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ