Партията на Олаф Шолц предложи да се въведе "кризисен" данък за богатите германци

Партията на Олаф Шолц предложи да се въведе кризисен данък за богатите германци

Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ), чийто член е федералният канцлер Олаф Шолц, предложи да се въведе практиката на временна "кризисна такса", която да се плаща от най-богатите граждани, съобщава RND.

Подобна инициатива е включена в списъка с предложения за икономическа политика, които партията ще обсъди през декември в рамките на конференцията си. С помощта на новата такса Социалдемократическата партия иска да създаде държавен фонд за насърчаване на инвестициите.

Партията смята за необходимо да се реформира областта на данъчното облагане, например по отношение на данъците върху даренията и наследствата. Взети заедно, промените трябва да облекчат данъчната тежест за 95 % от населението, като увеличат натиска върху останалите. Като цяло политиците биха искали да стимулират частните инвестиции в размер на 100 млрд. евро годишно, за да се създадат един милион нови работни места до 2030 г.

Един от потенциално спорните въпроси ще бъде предложението за промяна на механизма на "дълговата спирачка", който забранява на правителството да увеличава публичния дълг с повече от 0,35 % от БВП за една година. Германия се отказваше от него в кризисни ситуации, като например по време на пандемията COVID-19, но по-късно механизмът беше активиран отново.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ