S&P понижи рейтингите на регионални американски банки

S&P  понижи  рейтингите на регионални американски банки

S&P понижи рейтингите на регионални американски банки

S&P Global Ratings понижи рейтингите на  американски регионални банки две седмици след подобен ход на Moody's Investors Service. Рейтингите на KeyCorp, Comerica Inc, Valley National Bancorp, UMB Financial Corp. и Associated Banc-Corp бяха понижени с една степен поради високите лихвени проценти и отлива на депозити. Перспективите за промените в рейтингите са "стабилни".

Агенцията промени на "негативни" перспективите за рейтингите на River City Bank и S&T Bank и запази "негативна" перспектива за Zions Bancorp.

Рейтингите на всички посочени банки са в диапазона "BBB-" до "BBB+".

"Рязкото повишаване на лихвените проценти и количественото затягане, прилагано от март 2022 г. насам за борба с високата инфлация, оказаха натиск върху финансирането, ликвидността и приходите на много американски банки. Същите тези фактори доведоха до спад в стойността на банковите активи и до повишена вероятност от влошаване на качеството на активите", се казва в пресссъобщение на S&P.

Агенцията отбеляза и 6% спад на депозитите на клиенти в банкови сметки, застраховани от Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC), от първото тримесечие на 2022 г. до второто тримесечие на 2023 г.

"Изтичането на депозити оказва натиск върху ликвидността на много банки, като стойността на ценните книжа, които съставляват голям дял от банковата ликвидност, намалява", пишат анализаторите на S&P.

Експертите оценяват, че в края на второто тримесечие нереализираните загуби от ценни книжа в балансите на американските банки надхвърлят 550 млрд. долара.

Анализаторите на S&P смятат, че ситуацията в банковия сектор може да се влоши, ако Фед запази високите лихвени проценти по-дълго, отколкото очаква пазарът.

"Много показатели за качеството на активите все още изглеждат добре, но високите лихви натежават върху кредитните институции. Банките със значително присъствие на пазара на търговски имоти, особено в сектора на офис сградите, могат да изпитат най-големи трудности", се казва още в прессъобщението на агенцията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ