УниКредит Булбанк повиши прогнозата си за ръста на БВП

УниКредит Булбанк повиши прогнозата си за ръста на БВП

УниКредит Булбанк повиши прогнозата си за ръста на БВП

УниКредит Булбанк повиши прогнозата си за ръста на БВП от 1.4% до 2.7% за 2022 г. в последния си макроикономически анализ. Основният аргумент на анализаторите е силното представяне на българската икономика през първото тримесечие на годината.

Сравнително голям брой индикатори показват, че темпът на растеж в страната е бил силен преди началото на войната в Украйна. Тези резултати накараха икономистите на банката да подобрят прогнозата си за икономическия растеж.

Перспективите обаче са доминирани от инвазията на Русия в Украйна и влиянието, което тя оказва върху цените на суровините, както и от нарушените вериги за доставки, причина за по-висока инфлация.

Анализаторите на банката очакват леко свиване на икономиката през второто тримесечие на 2022, което ще бъде последвано от незначителен ръст през третото тримесечие, когато ще започнат да действат мерките на правителството за смекчаване на ефекта от високата инфлация. Тогава ще се усети и ефектът от нарастването на работните заплати в някои сектори, където се усеща дефицит на работна ръка.

В същото време икономистите на банката намалиха прогнозата си от 3.5 на 2% за 2023 г. Намалената оценка от април се дължи на очакваните по-високи цени на храните, което ще доведе до по-висока и продължителна инфлация през следващата година. Натиск ще окаже и по-ниският растеж в страните, които са търговски партньори на България, както и по-голямото монетарно затягане, според глобалния сценарий на УниКредит.

Инфлацията ще достигне най-високите си нива на годишна база през третото тримесечие на 2022 г. като ще продължи да бъде висока до края на текущата, както и през по-голямата част от следващата година. Прогнозите са средногодишната инфлацията да се покачи до 7.8% през 2023 г. спрямо 4.5% в прогнозата от април.

Високата инфлация кара българските домакинства да пренаредят разходните си приоритети. Според икономистите на банката шокът върху реалните доходи ще намали съвкупното търсене и ще доведе до успокояване на цените. Ефектът от това обаче ще отнеме повече време, отколкото се предвиждаше преди три месеца. Така прогнозата за ръста в индекса на потребителските цени в края на 2023 г. беше увеличена до 6.1%, спрямо 3.4% в прогнозата, изготвена през април тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ