Защо доларът отново е толкова силен?

Защо доларът отново е толкова силен?

Защо доларът отново е толкова силен?

Ако има нещо, за което инвеститорите бяха на едно мнение тази година, то това е прогнозата, че доларът ще поевтинее. Тези очаквания направиха поскъпването на зелените пари с около 2% през последния месец особено объркващо, пише Хари Робъртсън за Ройтерс.

Инфлацията в САЩ се охлажда и Федералният резерв може да сложи край на кампанията си за повишаване на лихвените проценти още следващия месец. По тези причини доларът трябва да върви надолу, нали така?

Анализаторите казват, че има редица фактори, които противодействат на това очаквано развитие. Един от тези фактори са опасенията, свързани с преговорите за тавана на дълга на САЩ. Страховете за състоянието на банките и на глобалната икономика също изваждат на преден план надеждността на долара като сигурно убежище. Междувременно има признаци, че над Фед може да се наложи да продължи да повиши лихвите.

Опасения за тавана на дълга

Доларовият индекс, който следи хода на американската валута спрямо кошницата от шест други валути, се повиши с приблизително 2% от средата на април насам до около 103 пункта. Той обаче  все още е надолу с около 10% спрямо 20-годишния връх от 114,78 пункта, достигнат миналия септември.

Основното обяснение на валутните стратези в момента е, че липсата на решение за тавана на дълга на САЩ стимулира долара.

Демократите и републиканците са все по-близо до постигането на споразумение за повишаване на тавана на дълга от 31,4 трлн. долара, но заплахата от потенциално катастрофално неизпълнение на задълженията на САЩ остава. Важно е да се отбележи и, че всичко това се случва в момент, когато много банки изглеждат слаби.

Когато пазарите са изправени пред подобни притеснения, обикновено растат покупките на по-малко рискови активи като облигации, злато и долари.

„Скорошното засилване на позициите на щатския долар се дължи до голяма степен на увеличеното търсене на сигурни убежища с оглед на многото неизвестни“, каза Естер Райхелт, валутен стратег в Commerzbank.

„Колко тежки са уязвимостите в регионалните банки на САЩ и какви биха могли да бъдат последиците от ескалация на проблема с тавана на дълга на САЩ?“, попита той.

Някои тревожни признаци за глобалния икономически растеж може също да допринесат за търсенето на сигурни убежища. Данните от Китай тази седмица показаха, че икономиката на страната се представя по-слабо през април.

Фед може да не е приключил

Алвин Тан, ръководител на валутната стратегия за Азия в RBC Capital Markets, се съмнява в аргумента, че доларът поскъпва заради търсенето на безопасни убежища.

„Ако инвеститорите се притесняваха, акциите щяха да падат“, каза той. В действителност индексът S&P 500 без съществена промяна от средата на април и е нараснал с повече от 8% от началото на годината.

Тан каза, че опасенията, че Фед все още не се е преборил с инфлацията, са една от причините за представянето на долара. Проучване на Университета на Мичиган, публикувано миналата седмица, показа, че инфлационните очаквания на потребителите са се повишили до петгодишен връх от 3,2% през май, което доведе до ръст на доходността по облигациите и поскъпване на долара.

В момента трейдърите очакват централната банка на САЩ да намали рязко лихвените проценти по-късно тази година, тъй като се очаква страната да изпадне в рецесия. Тан обаче гледа скептично на тази прогноза.

„Смятаме, че има шанс лихвените проценти в САЩ да се повишат. Оставаме неубедени от аргумента, че оттук нататък доларът ще бъде в постоянен спад“, добави той.

Естествено възстановяване

За други анализатори играят роля така наречените технически фактори.

Инвеститорите направиха големи залози срещу долара. Нетните къси залози на хедж фондове и други спекуланти възлизат на 14,56 млрд. долара миналата седмица, показват данни на Комисията за търговия със стокови фючърси. Това е най-голямата подобна позиция от средата на 2021 г.

Изглежда контраинтуитивно, но това позициониране може да помогне за стимулиране на рали на долара. Ако доларът се повиши леко, някои търговци може да бъдат принудени да затворят късите си позиции, купувайки зелени пари, което след това повишава тяхната стойност.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ