Хърватия подписа договор за присъединяване към ЕС

Хърватия подписа договор за присъединяване към ЕС

Исторически ден за Хърватия! В Брюксел страната подписа Договора за присъединяване към ЕС, съобщиха европейските медии.

През юли 2013 г. бившата югославска република ще стане най-новият, 28. член на Евросъюза. Тя ще добие статута на пълноправна членка, когато хърватските граждани изразят позицията си към присъединяването на референдум и 27-те членки на ЕС ратифицират договора й.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой привества страната в съюза и отбеляза, че стъпките й към членството трябва да продължат до окончателното й приемане с продължаване на усилията за реформите преди датата на присъединяване.

Хърватският президент Иво Йосипович заяви, че това е историческо събитие за неговия народ, който от 10 години насам върви по стъпките към членството. Според него случилото се днес може да бъде сравнено с обявяването на независимостта на страната в края на 20 век.

Този път ЕС въвежда система за наблюдение, за да се увери, че Загреб ще продължи усилията си за извършване на реформи до юли 2013 г. Съюзът приема тези мерки след поуките, които си е взел след прибързаното присъединяване на последните две членки – България и Румъния, коментира „Франс прес“. ЕК ще изготви доклади за прилагането от Загреб на реформите в съдебната област, конкуренцията, борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ