78% от европейците подкрепят Обама

78% от европейците подкрепят Обама

Популярността на американския президент Барак Обама все още е висока в Европа, но подкрепата на гражданите относно политиката му в Иран и Афганистан намалява, сочат данните на изследването “Трансатлантически тенденции 2010“, цитирано от "Франс прес". От него става ясно, че 78% от анкетираните в 11 европейски страни подкрепят външната политика на Обама. 55% от участниците искат САЩ да упражняват по-силно световно лидерство, но само 49% одобряват политиката му относно Иран и Афганистан.

През 2009 г. подкрепата на външната политика на американския държавен глава е била 83%. Най-голям спад в популярността на президента се наблюдава в Турция, където подкрепата му е намаляла почити наполовина - от 50% на 28%. Според годишното проучване, в Испания подкрепата във външната политика на Обама е намаляла от 83% на 74% спрямо предходната година.

Проучването е обхванало повече от 13 000 души. Всяка от анкетираните страни има контингент в Афганистан, като 64% смятат, че страната им трябва да изтегли войските си оттам. 86% от американците и 79% от европейците са разтревожени от ядрените амбиции на Иран. В Турция 48% от анкетираните не се притесняват въобще или се тревожат “малко“ по този въпрос.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки