80% от германците: Най-лошото от кризата в еврозоната предстои

80% от германците: Най-лошото от кризата в еврозоната предстои

Повечето германци са силно обезпокоени за бъдещото на страната си и еврозоната. Според изследване на общественото мнение в Германия, 80% от анкетираните смятат, че най-лошата част от дълговата криза в еврозоната тепърва предстои. Три четвърти от тях твърдят, че личният им просперитет е застрашен, а 57% се опасяват за своите спестявания.

Германците са скептични към разширяването на европейския спасителен пакет. Две трети от тях смятат, че Бундестагът не трябва да го одобрява по-късно този месец.

Въпреки че отхвърлят мерките, предприети от федералното правителство за стабилизиране на еврото и поставят лоши оценки на кабинета, мнозинството от германските граждани се изказват положително за по-голяма европейска интеграция, пише „Хамбургер Абендблат”.

Днес финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле призова за промени в договора за ЕС, които да дадат на Брюксел повече контрол по финансовите и икономически въпроси.

„Подобни промени са необходими заради настоящата криза в еврозоната, въпреки че сме наясно колко трудни ще бъдат преговорите за промените”, каза Шойбле

Преговорите за Лисабонския договор, влязъл в сила през 2009 г., отнеха години и трябваше да бъдат одобрени с няколко референдума в множество страни, припомня „Билд“.

През месец март германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че иска промени в договорите на ЕС за по-добро справяне с бъдещи финансови кризи. „Ще настоявам за необходимите промени в договора, така че да можем да действаме по-бързо и по-ефективно, когато нещата тръгнат на зле, включително и с насочени санкции”, коментира тогава Меркел. „Европа трябва да научи правилните уроци за бъдещето. Видяхме, че инструментите на евроозната са недостатъчни в сегашния им вид”, допълни германският канцлер.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ