Автомобили

Колко ще похарчат производителите за електрически автомобили до 2030 г.

Колко ще похарчат производителите за електрически автомобили до 2030 г.

Водещите световни производители на автомобили планират да похарчат 515 милиарда долара за електрически превозни средства и батерии до 2030 г. Целта е да изпълнят все по-строгите цели за декарбонизация, определени от различни страни, и да преминат към изключително електрически автомобили, съобщава Ройтерс. 

Преди по-малко от три години обемът на подобни инвестиции по данни на агенцията се оценяваше на $300 млрд. Лидер в тази област е немският автомобилен производител Volkswagen, който възнамерява да похарчи почти $110 млрд. за електрически автомобили и батерии в следващото десетилетие. Общите разходи в тази област на германските компании, включително Daimler и BMW, ще възлизат на 185 милиарда долара до 2030 г.

Американските гиганти General Motors и Ford Motor планират да похарчат близо 60 милиарда долара до 2025 г. за разработване и производство на електрически превозни средства.

Автомобилните компании от Китай, със съдействието на европейски и американски партньори, обявиха инвестиции в електрически автомобили през следващото десетилетие до $100 млрд.

Японските компании изостават в това отношение. Комбинираните ангажименти на Honda, Toyota Motor и Nissan в тази област достигат 40 милиарда долара, според Ройтерс. 

През юни Volkswagen заяви, че планира да прекрати производството на превозни средства с двигатели с вътрешно горене в Европа до 2035 г. Освен това до 2030 г. компанията възнамерява да увеличи дела на електрическите превозни средства в общите продажби в тази част на света до 70%, за да създаде мрежа от шест завода в Европа за производство на батерии за електрически превозни средства. 

Редица от водещите световни производители на автомобили вече обявиха прехода към производството на електрически превозни средства през следващите години.

Rolls-Royce възнамерява да премине изцяло към производството на електрически превозни средства до 2030 г. В по-голямата си част американският автомобилен производител General Motors разчита на прехода към 2035 г. върху производството на автомобили с електрически двигатели.

През следващите години британски автомобилни производители като Jaguar Land Rover, Bentley Motors и Mclaren възнамеряват да се преориентират към производството на подобни превозни средства. 

Международната агенция по енергетика прогнозира, че ако настоящите тенденции продължат, броят на електрическите превозни средства, включително микробуси, камиони и автобуси, по пътищата по света ще достигне 145 милиона до 2030 г. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ