Обслужване на колата преди зимния сезон - съвети от MAXCAR

 Обслужване на колата преди зимния сезон - съвети от MAXCAR

Обслужване на колата преди зимния сезон - съвети от MAXCAR

Лятото е към края си, а зимата тепърва ще настъпва. Това е времето за подготовка на автомобила за зимния сезон, твърдят от Макскар. Кои са основните части за проверка, какви допълнителни консумативи са необходими и как протича процедурата?

Кога е подходящият момент за обслужване на колата

Опитните водачи на МПС са наясно, че навременната подготовка на автомобила за предстоящата зима е един от най-важните моменти за безаварийното пътуване в студа. От MAXCAR споделят, че колкото по-рано е подготвена колата, толкова по-приятно ще е пътуването. Съветът на специалистите е никога да не чакате падането на първите снегове. Есенният сезон е най-подходящото време за подготовка на превозното средство дори и това да става на етапи.

Как се подготвя автомобил за зимния сезон, според MAXCAR

От Макскар съветват, преди настъпването на зимата, да извършите пълен технически преглед на автомобила в специализиран сервиз. Препоръките са още да обърнете внимание предимно на състоянието на двигателя и на ходовата част. Следващите етапи от подготовката на колата могат да продължат и собственоръчно. Ето какво препоръчват от MAXCAR:

  • смяна на летните гуми със зимни – направете това по-рано, тъй като в последния момент всички го правят и е възможно да чакате дълго време. Смяната се изисква при трайното задържане на околните температури под 7°C.
  • проверка на акумулатора – от MAXCAR са на мнение, че натоварването върху батерията в студа е голямо, така че проверете нивото на електролита и при необходимост го допълнете. Вижте състоянието на клемите и кабелите за външни повреди – при необходимост ги почистете.
  • смяна на моторното масло и останалите течности – маслото в студа се сгъстява и затруднява стартирането на двигателя. От Макскар препоръчват при необходимост да смените лятната със зимна течност. Същото важи и за охладителната течност, чийто праг на замръзване да е съобразен с климатичните условия на региона.
  • проверете състоянието на спирачната система – Макскар силно препоръчват да обърнете внимание на накладките и дисковете. При скърцане след натискане на педала и удължен спирачен път, сменете ги с нови.​​​​​​​

Какви допълнителни принадлежности са необходими

След като техническата част от подготовката на колата е завършена, от Макскар съветват да се подсигурите и с подходящ авариен комплект от допълнително оборудване. То ще ви е полезно при възникване на непредвидени случаи, вследствие на големи снеговалежи и падането на екстремно ниски температури.

Съветите на MAXCAR са от каталога на специализиран онлайн магазин да си подготвите в багажника следните автоаксесоари: четка и стъргалка за стъклата, лопатка за разриване на снега, кабели за подаване на ток от друг автомобил, въже за теглене, размразители на ключалките, фенерче и ръкавици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ