Stellantis изпревари Tesla по продажби на електромобили в Европа

Stellantis изпревари Tesla по продажби на електромобили в Европа

Stellantis изпревари Tesla по продажби на електромобили в Европа

Автомобилното обединение Stellantis, включващо марките Peugeot, Citroen, Fiat и Opel, е продало 105 413 електромобила в Европа през първото шестмесечие, изпреварвайки Tesla. По този начин групата се нарежда на второ място след Volkswagen, информира телевизия Бе Еф Ем, цитирана от БТА.

Европа реши да забрани продажбата на автомобили с вътрешно горене от 2035 г. и автомобилостроителите ускориха разработката на 100% електрически модели. Надпреварата между тях започна и американската Tesla вече не е лидер по продажби на Стария континент, сочат данни на Dataforce, цитирани в статия на "InsideEVs". Данните са частични, тъй като не включват продажбите в Португалия, Швеция и Финландия, но са достатъчни за очертаване на тенденцията.

Volkswagen доминира на европейския пазар на електромобили през първото шестмесечие със 116 307 продадени коли. Германската група обединява марките VW, Audi, Skoda, Seat, Cupra и Porsche.

На второто стъпало в класацията е "Стелантис", създаден чрез сливането на PSA и FCA, със 105 413 продадени 100% електрически автомобила. Групата печели дори първенство за най-продаван модел между април и юни с електрическия "Фиат" 500 за първи път от последното тримесечие на 2020 г. и началото на господството на Tesla Model 3 на континента. 

Tesla е на трета позиция за първата половина на годината със само 78 277 продадени коли. Това е необичайно за производителя, който доминира на пазара с неговите единствено електрически модели, но локдауните в Шанхай и постепенното започване на работа на завода му в Берлин са оказали натиск върху дейността в Европа през първото шестмесечие.

Очаква се ситуацията да се подобри през втората половина на 2022 г.

За първите шест месеца Model Y е начело на продажбите сред електрическите модели (39 969 коли), следван от Model 3 (38 280) и "Фиат" 500 (32 315). 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ