"Фолксваген" не търси алтернатива на завода в Турция

Фолксваген не търси алтернатива на завода в Турция

"Фолксваген" не търси алтернатива на завода в Турция

Германският автомобилен концерн "Фолксваген" не търси активно алтернативно място за изграждането на новия си завод. Това заяви говорител на автомобилния производител пред турската Anadolu Agency.
В края на август Надзорният съвет на „Фолксваген“ бе взел окончателно решение за новия си завод в Турция. Според съобщенията, обектът в провинция Маниса край град Измир трябваше да има годишен капацитет от 300 000 превозни средства. Началото на строителството беше планирано за края на 2020 г., началото на производството за 2022 г. Разходите по проекта бяха оценени на около 1,5 милиарда евро, посочва "Фокус".
„Фолкваген“ обмисля от месеци къде да открие новия си завод, като освен Турция, сред потенциалните кандидати бе и България. В предходните седмици в медиите се появиха множество публикации, в които се твърдеше, че германският концерн е избрал района около Измир за новия си завод. Окончателното решение се очакваше в началото на текущия месец.
Заради започналата военна операция на Анкара в Сирия германският автомобилен концерн замрази проекта. При новосъздалата се ситуация не може да има „зелена светлина“ за изграждане на завода в района на Измир, разкриха източниците от автомобилния производител. Германският национален ежедневник Die Zeit цитира говорител на „Фолксваген“, който подчерта единствено: „Следим ситуацията с голяма загриженост“.
Впоследствие министър-председателят на федералната провинция Долна Саксония Щефан Вайл, който е член на Надзорния съвет на германския концерн „Фолксваген“, коментира за изданието Hannoversche Allgemeine Zeitung информацията за отлагане на решението за изграждане на нов завод на компанията в Турция. „С оглед настоящите условия, не си го представям“, гласи отговорът на Вайл на съответния въпрос. Той описа новата, трета по ред военна офанзива на Анкара в Северна Сирия като „шамар в лицето на човешките права и международното право“.

Това отново събуди надеждите за "предислоциране" на проекта в други държави. Освен България, Румъния също обяви, че се включва в наддаването за завода, а в последните два дни Сърбия и Хърватия също дадоха такива заявки.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ