Юнкер: Брекзит е трагедия, в която и Европа има принос

Юнкер: Брекзит е трагедия, в която и Европа има принос

Юнкер: Брекзит е трагедия, в която и Европа има принос

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е трагедия, за която Европа също допринесе, заяви днес във Флоренция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Това е трагедия", заяви Юнкер на френски език в реч на конференция в Европейския университетски институт във Флоренция, посветена на състоянието на ЕС. С присъщото си чувство на пиперлив хумор, председателят на ЕК поясни, че говори на френски, защото английският "бавно, но сигурно губи влияние в Европа". "Французите ще гласуват в неделя и бих искал да разберат това, което казвам за Европа и нациите", добави Юнкер на английски, преди отново да мине на френски. Думите му предизвикаха смях и ръкопляскания сред аудиторията от висши европейски представители, местни лидери и италиански студенти, предаде БТА.

След срещата миналата седмица с британската министър-председателка Тереза Мей в Лондон в днешната реч бившият премиер на Люксембург предрече тежки преговори. Мей обвини онзи ден европейските висши представители, че се опитват да се месят в британските парламентарни избори, насрочени за 8 юни.

Юнкер не коментира пряко тези изказвания и дори възприе помирителен тон, говорейки за "слабостите" на ЕС. С тях може "да се обясни отчасти резултатът от референдума във Великобритания", добави той.

Председателят на ЕК отбеляза обаче, че успехите на съюза, включително за поддържане на мир между страните, често се подминават. "Критикуват ни, разкъсват ни на парчета, но навсякъде другаде по света ни се възхищават. Превъзмогнахме десетилетия, векове на кръвопролития", заяви той.
Юнкер каза, че в много отношения действията на еврокомисията са били прекалени: "Твърде много регулация, прекомерна намеса в живота на европейските граждани." Комисията впрочем сведе законите, които предлага на страните членки от 130 на 23 годишно, отбеляза той.
На предстоящите преговори обаче не бива да се забравя нещо важно: не Европейският съюз напуска Обединеното кралство, а Обединеното кралство напуска ЕС и тази разлика ще се почувства в следващите години, подчерта той.

Никой не се опитва да саботира Тереза Мей, заяви на свой ред пред аудиторията във Флоренция председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. "Никой не желае да се меси в британските избори. Ние по-скоро се радваме, че в началото на този процес ще имаме стабилно правителство с правомощия да реши този проблем", каза той.

Таяни изтъкна, че основната му грижа е да се увери, че правата на около три милиона граждани от ЕС, живеещи във Великобритания, се спазват.
В реч на английски главният преговарящ на ЕК за Брекзит, французинът Мишел Барние, пък посочи че приоритет в преговорите ще бъде да се гарантират правата на всички около 3,2 милиона граждани на ЕС във Великобритания и около 1,2 милиона британци в държавите от съюза, предаде Ройтерс. По думите му защитата на тези права е "морален дълг".

"Въпреки всичко можем със сигурност да кажем, че Брекзит неизбежно ще донесе и редица негативни последици. И тук не става дума за наказания. Тези негативни последици са просто логично следствие от избора, направен от британския народ."

Барние заяви, че единствената причина за несигурността около излизането на Великобритания е самият Брекзит. Той отхвърли твърденията в Лондон, че преговорите трябва до голяма степен да останат поверителни. "Ще направя всичко по силите си информацията за преговорите да бъде обществено достояние, така че да могат да се водят информирани дебати", каза Барние.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ