Next level HR 2024: Човешката ефективност в новата дигитална ера

Next level HR 2024: Човешката ефективност в новата дигитална ера

Според McKinsey & Company, 82% от мениджърите смятат, че ефективността на служителите е от решаващо значение за успеха на тяхната организация. Според Gartner, 40% от HR отделите ще използват AI до края на 2024 г. Изкуственият интелект и роботите вече отнемат работни места за да повишат ефективността на бизнеса. Кои са най-честите предизвикателства, пред които са изправени работодателите, когато става въпрос за реална ангажираност и постигане на ефективност? Kак ги преодоляват? Това бяха част от въпросите, на които отговориха гост-лекторите във втория панел на Next level HR 2024. 

"Как да създадем култура на ефективност?" беше първият въпрос, който модераторът Мирослава Маркова, мениджър отдел „Човешки ресурси“ на "ВМ Финанс Груп", отправи към гост-лекторите. 

"Културата, която води до ефективност, се създава от многоженство фактори, като един от тях е начинът, по който организираме екипите, за да бъдем продуктивни. Един екип в нашата компания може да има служители в 4-5 локации и за да работят ефективно, е важно да си комуникират, да имат общи цели и да проследяват постигането им. Имаме платформа, където тези цели могат да се запишат и така всъщност се повишава ефективността на всички", отговори Мария Атанасова, старши директор Business Partners, Progress.

На снимката: Мария Атанасова, старши директор Business Partners, Progress. Снимка: Николай Дойчинов

Според Михаил Стефанов, Culture and Talent Manager в Aurubis Bulgaria, няма друг фактор за ефективното човешко поведение от това мениджърът да слуша служителя. 

За да се повиши човешката ефективност, трябва да се опитаме да върнем човешкото в работата - да има пространство за човешкия дух насред работния процес като хумор, даде за пример Михаил Стефанов. 

На снимката: Михаил Стефанов, Culture and Talent Manager, Aurubis Bulgaria. Снимка: Николай Дойчинов

Ние трябва да подкрепим всичко по създаването на фирмената култура в различни аспекти, обясни Вангелов. По думите му, е важна и комуникацията от служителите до работодателя - като информация, документация, всякакви посоки на подкрепа на бизнес решенията са инструменти. По отношение на информацията той даде пример, че в компанията могат да използват пуш нотификации, че наближава краен срок, в който служителят трябва да вземе решение по даден проблем. 

Според мен, за да не се губи човешка мотивация, служителят трябва да знае каква е голямата цел, за която работи, за да вижда перспективата пред себе си, заяви Мирослава Маркова, мениджър отдел „Човешки ресурси“ на "ВМ Финанс Груп", която модерира втория панел. 

На снимката: Радослав Вангелов, изпълнителен директор на "СОФТ УАН ТЕХНОЛОДЖИС". Снимка: Николай Дойчинов

Във отделен Fireside chat беше обсъдено въвеждането на електронното трудово досие в полза на отделите "Човешки ресурси".   

За последната година имахме сериозно увеличение на интереса. Предполагам, че до следващата година по това време интересът ще е над 100%, заяви Лъчезар Гергинов, търговски директор на ОмегаСофт ООД в отговор на въпрос колко компании в България ще ползват електронни трудови досиета през лятото на 2025 година. 

Предвид промените и тенденциите компаниите да управляват чисто административно тези процеси интересът действително нараства, и вярвам, че това ще навлиза в повече компании, каза Мартин Орешарски, директор „Удостоверителни услуги“, БОРИКА. 

Според Орешарски първите компании, в които ще видим електронните трудови досиета, ще бъдат IT компании и фирми във финансовия сектор. "Стремежът на тези организации да предоставят електронни услуги и да автоматизират производствени процеси води до осъзнаването, че тези услуги, които прилагат с външни  консултанти, могат да ги приложат и вътрешно, дори в сферата на HR  документооборота. Технологичените компании според мен могат най-бързо да приемат електронното трудово досие", добави Орешарски. 

Запитан кой е начинът иновациите и дигиталните услуги да влязат в повече HR отдели, Лъчезар Гергинов отговори: "Осъзнаване на плюсовете на електронното досие - скорост, гъвкавост, удобство, сигурност, намалява се ръчната работа, дори финансовата гледна точка точно колко хора са заети с тази дейност спрямо една автоматизирана система". 

Относно преминаването от хартиени към дигитални документи, Орешарски отбеляза, че при промяна в трудовото възнаграждение на даден служител в посока нагоре, то работодателят не е длъжен да запише и да има писмена форма на уведомление. "В нашата компания БОРИКА ива такова уведомление, но в някои други компании липсва. Изкуственият интелект ще бъде още едно допълнение във всички HR процеси", добави той. 

"В нашата компания сме привърженици на оптимизацията и аз от 3 години не съм подписвал документ с работодателя ми на хартия. Опитът ми показва, че се възприема много позитивно, стига задачата да се разберее правилно", обясни Гергинов. 

На снимката: Мартин Орешарски, директор „Удостоверителни услуги“, БОРИКА. Снимка: Николай Дойчинов

От 1 юли всички ваучери ще станат електронни. Въпросът, който модераторът на панела отправи към гост-лекторите беше: "Кога да очакваме законодателни промени, които да накарат всички работодатели да дигитализират документооборота си?" 

Трудно бих казал кога, но не е тайна, че от 2018 г. има нормативни изисквания за възможността за въвеждане на електронните трудови досиета. Но като всяко ново нещо трябва да има катализатор, който да задвижи всички тези процеси, отговори Орешарски. Той сподели опита от компанията, в която работи - 99% от служителите са в електронно досие и около 90% от процесите са изцяло електронни. Не сме дигитализирали процеса по прекратяване на трудовите взаимоотношения. Според данни на колегите от HR отдела внедряване на дигиталните услуги се спестяват над 30% от разходите, които са правени преди това. 

"Инвестицията спрямо разходите за електронното трудово досие е минимална - от наша гледна точка инвестицията през първата година би била около 1000-1500 евро в зависимост от някои специфики на проекта, което означава, че разходът за електроннот трудово досие би било 10-12 евро на човек", обясни Гергинов. 

На снимката: Лъчезар Гергинов, търговски директор на ОмегаСофт ООД. Снимка: Николай Дойчинов

Запитани как могат да управляват кибератаките като рисков фактор, при положение че документите на фирмата се качват в облака, Орешарски отговори, че нормативните изисквания за електронното трудово досие стъпват на прилагането на квалифицирани удостоверителни услуги, а всички те са нормативно регламентирани - например подписването с КЕП и електронната идентификация. Изискванията към тези услуги са тежки, трябва да се покриват технически стандарти, а това са и одитирани услуги. Според Орешарски, обаче преносът на сегашния физически архив в дигитален формат ще премине поетапно и много бавно. 

"Решението ни от гледна точка на сигурност е локално, а отговорът зависи от инфраструктурата на самия клиент. В партньорство ние сме взели решението документът физически като данни да не напуска рамките на компанията. Ако сървърът е достатъчно защитен, ние можем да го подпишем и служителите да са спокойни, че данните им са защитени", обясни Гергинов. 

На снимката от ляво надясно: Венцислав Савов, редактор Специални проекти в списание "Мениджър"; Мартин Орешарски, директор „Удостоверителни услуги“, БОРИКА; Лъчезар Гергинов, търговски директор на ОмегаСофт ООД. Снимка: Николай Дойчинов

*** 

Генерален партньор: ARS Bulgaria

Основни партньори:  B-Trust Mobile,  Aurubis, SOFTONE

С подкрепата на: ПРЕСТИЖ, AstraZeneca, AYA ESTATE VINEYARDS

Институционални партньори:  Френско-българска търговска и индустриална камара, Българска стопанска камара, Изпълнителна агенция за насърчаване на МСП, Асоциация на индустриалния капитал в България,AIBEST. 

Медийни партньори:  bTV Media Group , BNT, Dir.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ