Позициите, за които винаги се търсят хора

Позициите, за които винаги се търсят хора

Позициите, за които винаги се търсят хора

Някои сектори „плачат“ за персонал, но служителите смятат, че могат другаде да се справят по-добре

"Голямото напускане" надвисна над пазара на труда в последните две-три години. Някои сменяха кариерата си, други търсеха работа с по-бърз напредък, а трети напуснаха напълно пазара на работна сила. В САЩ, например, данните от август 2022 г. от Бюрото по трудова статистика  показаха спад с един процент на заетоста в пазара на труда, в сравнение с февруари  2020 г.

С други думи, хората напускат някои сектори и работните си места и повече не се връщат. Може би не е изненадващо, като се имат предвид лошите условия на много работни места в периода на пандемията. Недостигът на работници е най-очевиден в индустриите за хотелиерство и услуги, където позициите за миячи на чинии, шофьори на камиони, работници в търговията на дребно, сървиз на храни, летищни агенти, здравни помощници и други подобни позиции, остават свободни буквално с години.

Това не е защото хората не искат да работят, казват експертите. Служителите просто искат по-добри работни места - по-високо заплащане и подобрени условия на труд. Сривовете на пазара на труда, причинени от пандемията, позволиха на някои служители да преминат към по-добри условия на заетост. Така че ако силно засегнатите сектори искат обратно служителите си, те трябва да намерят начини да направят работата им по-привлекателна.

Защо остават незаети тези работни места?

Това явление е много характено за САЩ. Данните показват, че е особено трудно дълго време да си на обслужваща позиция. Например, през 2020 г. американските работници на гишета за храна на пълен работен ден са изкарвали средно $23 960 (£20 796) на година, тоест те не успяват да преодолеят прага на бедността за домакинство от четирима души. Седмичните часове на заетост рядко са гарантирани, което затруднява служителите да бъдат сигурни, че доходите им ще покрият сметките или да успеят да организират логистика като транспорт и грижи за децата.

Всичко това донякъде обяснява фактът, че относителният дял на напусналите като процент от средната годишна заетост, е твърде висок в сферата на услугите. При това от дълго време.  През 2017 г. той е бил 53,8% за заетите в търговията на дребно, 72,4% за хотелитие и хранителният сървиз и 30,6%  за заетите в производството.

Но ако да си работник в сферата на услугите беше трудно преди пандемията, след като тя се случи, за мнозина нещата станаха направо ужасни. Търговците на дребно, които останаха с отворени магазини, се сблъскаха с прекъсване на веригата за доставки и пикове и спадове в търсенето от страна на клиентите. По-малко служители трябваше да работят повече часове, а увеличеният извънреден труд доведе до прегаряне на някои от тях. Със затворени училища и намален обществен транспорт, някои служители поставиха условия за проблеми около грижата за децата и затруднения при пътуването. Зачестиха случаите на злоупотреби от страна на служителите и оплаквания за груби клиенти. Въпреки че някои компании предлагаха еднократни бонуси, малко от фирмите увеличиха заплатите или предложиха допълнително заплащане за трудови условия в рискови ситуации.  А в немалко случаи работата беше рискова.

Някои бизнеси се преместиха трайно онлайн, но „в индустрията на хотелиерството например е много трудно да се замени някой, който е на рецепцията в хотел, с някой, който работи виртуално“, казва Серж да Мота Вейга, професор по управление на човешките ресурси в Бизнес училище EDHEC в Париж. Това означаваше, че работниците на първа линия, принудени да общуват с колеги и клиенти, докато всички останали се приютяват у дома си, са сред най-уязвимите към вируса на Covid-19.

През първата година от пандемията, 68% от възрастните в трудоспособна възраст, починали в САЩ, са служители от сферата на търговията на дребно и услугите. Така че разбираемо е, че през последните две години процентът на напуснали се е увеличил.

През 2021 г. 64,6% от работниците в търговията на дребно, 86,3% от работниците в услугите за настаняване и хранене и малко под 40% от работниците в производството, са напуснали работата си. Макар да приемаме, че безопасността и цялостното тежко положение в този период бяха водещи фактори, те не бяха единствените причини за масовото напускане на служители.

Хората търсят и стабилност, която е трудно да се постигне при нископлатена работа. Едно проучване от 2019 г. установи, че работните места с минимална заплата имат текучество повече от два пъти по-високо от средното за САЩ. „Тези работни места са несигурни“, казва да Мота Вейга. „Сигурността на работното място се превърна в нещо, което хората искат като номер едно, преди дори всички други предимства, като например гъвкав работен график или да работите откъдето пожелаете“, добавя той.

Още една причина – те просто могат да го направят

Недостигът на персонал остави много компании на милостта на онези, които работят или не работят за тях. Тъй като пазарът на труда досега клони в полза на работниците,  за тях беше по-лесно да напуснат една работа и да намерят друга. Това допълнително намали стимула хората да се връщат на работа, която се преценили за нежелана. Служителите, които са пребивавали на тези работни места, са ги заменили с по-представителна работа или са се преместили в нови бизнеси, казва Серж да Мота Вейга. „Те се опитват да прехвърлят уменията си в индустрии, където всъщност могат да бъдат по-уважавани, по-добре платени и да имат повече възможности“, казва той.

Защо хората не се връщат обратно?

Вълната от напускания през 2021 г. и през следващата година, известна като Голямата оставка, остави свободни работни места в различни индустрии. Но Дейвид Дуертман, доцент по мениджмънт в бизнес училището на Rutgers University, в Камдън, САЩ, казва, че е било трудно да се наемат отново работници, които да заемат нископлатени работни места. Причините за това са същите, поради които хората са ги напуснали.

Той се позовава на проучване на Pew Research, което пита хората, които са напуснали работата си, за причината за това. Първо е ниското заплащане, последвано от „липса на възможности за напредък“ и „чувство на неуважение“.

„Ако обръщате бургери на скарата или нещо подобно, не е толкова лесно да напреднете. Не всеки ще бъде мениджър. Много хора са заседнали на тези работни места в продължение на години и години и години“, казва Дуертман. Освен това „работниците просто не чувстват, че са достатъчно ценени и че не се чувстват достатъчно добре третирани“. Тъй като пазарът е залят от по-добри възможности, хората, които се чувстват в застой или са потиснати на работните си места, се възползваха от златната възможност да се спасят.

Друг фактор, добавя Дуертман, е вълната от пенсиониране на поколението на „Бейби бумът“, която остави още повече празнини в пазара на работната сила. „Това е перфектната буря“, казва той. „Мисля, че Covid-19 за бейби бумърите, обмислящи пенсиониране, беше страхотна причина да кажат: „Знаете ли какво? Приключих.“ Мисля, че тези, които можеха да си позволят да го направят, просто избраха да се пенсионират. Предполагам, че много от тях вероятно никога няма да се върнат на пазара на работната сила“, казва Дуертман.

Тези данни за поколението на бейби бумърите, отбелязва Дуертман, се усложнява от липсата на имиграция през последните няколко години, което заложи дефицити в индустриите, наемащи най-често новопристигнала работна ръка. „Отчасти поради пандемията, отчасти поради промени в политиката, имиграцията в Съединените щати всъщност спадна наполовина“, казва той. „И това са някои от хората, които са изпълнявали или заемали някои от тези нискоквалифицирани и нискообразователни работни места“, обяснява той.

Какво правят компаниите?

В днешно време не е необичайно да виждате знаци пред ресторанти за бързо хранене, смесени магазини и пазари, предлагащи нечувано досега начално почасово заплащане на новоназначените служители.

Много работодатели въведоха бонуси за постъпване. През 2021 г. Amazon обяви старт за наемане и каза, че ще плати бонуси от $1000 за складови и транспортни работници. Хотелите Hilton започнаха да предлагат бонуси от 500 $ при постъпване на  персонал за обслужване на стаи и други дейности от този род. И все пак, въпреки че финансовите стимули не вредят, те не правят нищо, за да решат другите основни неща, които работниците искат и които тези „незапълними“ работни места често не предлагат - гъвкавост, предвидимост и по-добри условия.

„Мисля, че работодателите трябва да реагират не само чрез увеличаване на заплатите и предоставяне на бонуси при постъпване, но също така, като назначават служителите по различни начини“, казва Дуертман. „Уверете се, че има предсказуемост за служителите по отношение на това кога трябва да постъпят и колко часа да са на работа, така че да могат например да се грижат за децата си“, казва той.

Фокусирането само върху парите е късогледо, съгласен е Мота да Вейга. Докато хората искат да им се плаща това, което те са преценили, че времето и енергията им струват, компаниите трябва също така „да питат хората: „Какво искате? Какъв е вашият приоритет? Това ли е сигурността? Това ли е гъвкавостта?“ Те трябва да бъдат креативни, за да направят тези работни места по-привлекателни, казва той.

За да заемете позиция, която не може да бъде заета, трябва да я направите не само финансово полезна, но и да осигурите известна гъвкавост, някаква гаранция за безопасност и да намерите начин да генерирате лоялност , заключава Дуертман.  Работодателите си мислеха, че когато пандемията премине всички съкратени просто ще се появят отново, но наистина служителите казаха“ „Знаете ли какво? Не ви беше грижа за мен и заради това няма да се върна при теб.“

Източник: BBC

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ