Различен набор от умения: 4 начина да успеете, когато шефът ви знае по-малко от вас

Различен набор от умения: 4 начина да успеете, когато шефът ви знае по-малко от вас

Да кажем, че работите от дълго време на своята позиция. Имате голям опит, отлични взаимоотношения с колегите си, добре усвоени умения и квалификации. Един ден идва нов мениджър, който има много идеи, но много по-малко опит от вас. Звучи ли ви познато? На пръв поглед това може да не изглежда като най-добрия сценарии, но да имате шеф  с различни умения и знания може да е удовлетворяващо и вълнуващо.

Има три причини, на база на които днес, повече от когато и да е било, е много вероятно да работим под ръководството на човек с по-малко опит.

Първо, днес работим по-дълго време, като в повечето големи компании рамо до рамо са няколко поколения. Гъвкавите работни графици, по-голямото възрастово разнообразие и променящите се кариерни цели и стремежи правят по-вероятно по-опитните работници да работят в екип с по-малко опитни мениджъри.

Второ, работата от разстояние стана нещо обичайно, което означава, че вие и вашият ръководител вероятно ще прекарвате много по-малко време в съвместна работа по едни и същи въпроси и теми. Следователно ръководителят има малък или никакъв принос към това, върху което работите.

Трето, все по-често мениджърите на средно ниво преминават от една работа на друга. Това означава, че е много вероятно един ден да откриете, че новият мениджър няма достатъчно опит в своята област. Както казва Стив Джобс: "Няма смисъл да наемаме умни хора и да им казваме какво да правят; ние наемаме умни хора, за да ни казват какво да правим." Мениджърите се наемат по различни причини и с различни умения. При правилен подход наличието на началник с по-малко опит може да засили креативността и нестандартното мислене и да ви помогне да постигнете целите си. Ето четири съвета, които ще ви помогнат да постигнете успех.

Възползвайте се от различията

Наличието на мениджър с различен набор от умения и опит е предимство за иновациите и производителността на вашия бизнес. Различията ви дават възможност да споделяте информация и да разглеждате възможностите от друга гледна точка, което може да насърчи творчеството и производителността. Възрастовата разлика между вас и вашия ръководител може допълнително да засили този ефект. Като се възползвате от различията, ще бъдете готови за предизвикателства. Малките разлики с ръководител, който има различни умения и опит, стимулират креативността.

Потърсете съвет

За да постигнете целите си, трябва да погледнете в бъдещето и да получите смислена обратна връзка за това как се оценява работата ви днес. Колкото по-дълго обаче работим в една и съща организация или на една и съща позиция, толкова по-малко активни ставаме, когато става въпрос за получаване на обратна връзка от другите. С други думи, опитът ни може да се окаже пречка за търсенето на нови гледни точки, особено от тези с по-малко знания. Ако шефът ви има по-малко опит или разбиране в определена област на компетентност, опитайте се да го помолите за съвет. Подобна молба изгражда доверие и ви предразполага да говорите за бъдещи цели и нови, ценни перспективи. Това е така, защото най-добрият съвет невинаги се дава от човека с най-подходящите умения и опит.

Бъдете любопитни

Любопитството на работното място е от голямо значение. Любопитството увеличава изобретателността, намалява грешките, подобрява комуникацията и производителността. Индивидуалното любопитство е важно за адаптирането към промените и предизвикателствата в кариерата и за упоритостта при постигането на целите. Смята се, че любопитството е ключова черта за изключителния успех на предприемачи като Илон Мъск, Стив Джобс и Джеф Безос. Когато работите с ръководител с различен опит и образование, любопитството към неговата личност и начин на мислене изгражда доверие и връзка. Любопитството помага за изграждането на по-силни взаимоотношения и създава обща основа, от която могат да се развият сътрудничеството и иновациите.

Да работим заедно

Малките промени на работното място могат да имат голямо значение за начина, по който преживяваме и изпълняваме ролята си. Идването на нов ръководител е идеална възможност да работите заедно, за да преоцените личния си принос към това, което намирате за най-важно, вълнуващо и значимо. Тези промени могат да разширят взаимоотношенията, да ви позволят да поемете лидерска роля или да придадете по-голям фокус на конкретни проекти. Съвместната работа с новия ви ръководител, за да се уверите, че отговорностите ви служат на общите цели и ви мотивират и разчупват, може да ви помогне да бъдете по-ефективни. Съвместната работа може също така да оформи посоката на кариерата ви и да ви даде повече самостоятелност, особено в области, в които може да сте изключително квалифицирани.

Днес, повече от всякога, често има ситуации, в които имаме по-добра квалификация, опит и специализирани умения от нашите ръководители. Имайте предвид, че един ръководител изисква различни умения от специалист в екипа. В повечето случаи наличието на началник, който знае по-малко от вас, открива възможности за нови перспективи, иновации и стъпки към по-значими преживявания.

Източник: Fast Company

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ