Инвестицията на Goldman Sachs в Париж напомни за проблемите на Лондон след Брекзит

Инвестицията на Goldman Sachs в Париж напомни за проблемите на Лондон след Брекзит

Инвестицията на Goldman Sachs в Париж напомни за проблемите на Лондон след Брекзит

Докато Великобритания се приближава до окончателното си излизане от Европейският съюз, свиването на влиянието на Лондонското Сити във финансовия свят изглежда все по-вероятно. Промяната може да бъде постепенна и нейният мащаб е обект на дискусии, но част от финансовата инфраструктура, изградена в период от десетилетия, вече е готова да прескочи Ламанша, пише Eлиза Мартинуци за Блумбърг.

Новината, че Goldman Sachs ще стартира център за търговия с акции в Париж, напомни отново за този факт. Каквото и да се случи края на преходния период по Брекзит, независимо от това дали Великобритания и ЕС договарят някаква търговска сделка, едно нещо е сигурно – Европа ще наруши финансовото господство на Лондон

От Goldman се надяват да открият новата си търговска платформа в Париж до четвърти януари, като в момента се изчакват одобрения от регулаторите. Това означава, че ако Брюксел и Лондон не постигнат споразумение, което да позволи търговията на европейски акции във Великобритания след Брекзит, клиентите на фирмата от Уолстрийт ще могат да продължат транзакциите си с континента.

Американската банка далеч не е първата, която предприема подобни мерки. Големите фондовои борси и платформи от години се подготвят за ситуация, при която се стига до блокиране на търговията на акции на компании от ЕС във Великобритания. Лондонската фондова борса ще стартира своя платформа в Амстердам на 30 ноември. Cboe Global Markets Inc, която доминира търговията на европейски акции в Лондон, оперира в холандския град от 2019 г, макар че досега търговията, която се извършваше там, бе много малка.

„Потенциалните щети за Лондон са големи“, коментира Елизабет Мартин от Goldman Sachs. Според нея Лондонското Сити ще изгуби по-голямата част от търговията си на акции на компании от ЕС. Около една трета от акциите на европейските компании се търгуват на различни борси във Великобритания, като тази търговия се оценява на около 10 млрд. долара на ден. Според доклада на на Cboe Global Markets Inc. компаниите, базирани в 27-те държави членки на ЕС, допринасят за повече от половината от стойността на всички акции, търгувани във Великобритания.

За никой не е изненада, че Европа иска тези бизнеси да се върнат обратно на континента. Тук не става въпрос само за връщане на таланти в банковия сектор, които са мигрирали във Великобритания, или за допълнителния доход, които ще генерира този бизнес. Това е на първо място въпрос на ликвидност. През последните години се появиха множество търговски платформи, не само в Лондон, привличащи ликвидност, която би трябвало да остава в Европа.

Някои инвеститори предпочитат статуквото, което им позволява да търгуват европейски, британски и американски акции на едно място, било то в Лондон, Ню Йорк или Хонконг. Други обаче оценяват ползите, които увеличението на ликвидността ще донесе на местните им пазари. По-дълбок капиталов пазар е едно от нещата, от които се нуждае Европа, за да поддържа икономиките, чиито растеж зависи от заемите.

Разбира се, рязък финансов разрив между Лондон и Брюксел през януари не е в ничии интерес. ЕС все още не е дал статут на „еквивалентност“ на Лондон, който би позволил продължаване на търговията на акции на европейски компании и на други финансови дейности в британската столица. Очакванията са да бъдат предприети мерки, които да гарантират по-плавно пренасочване на търговията и избягване на финансови сътресения.

Траекторията обаче е ясна - Ситито няма да може да разчита още дълго на Европа за поддържането на своята хегемония при финансовите услуги.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ