Коментари

Китай се справя с американските шпиони, а това тревожи Белият дом

Китай се справя с американските шпиони, а това тревожи Белият дом

Липсата на разузнавателна информация за вътрешния кръг на китайския президент Си Дзинпин изнервя високопоставени служители в администрацията на американския държавен глава Джо Байдън, които се страхуват от изоставане от Пекин, споделят настоящи и бивши служители на администрацията, прегледали доклади на американското разузнаване, пишат Питър Мартин, Дженифър Джейкъбс и Ник Уадхамс за Блумбърг.

Тези служители казват, че Китай става все по-трудна мишена за Вашингтон в момент, в който Белия дом има нужда от най-много информация за решенията на Си, тъй като напрежението между двете най-мощни страни на планетата нараства по редица въпроси – от сферата на високите технологии до темата за Тайван.

Докладът на разузнаването идва, след като множество служители в администрациите на Байдън и бившия президент Доналд Тръмп заявиха, че са изненадани от бързите действия на Пекин за консолидиране на контрола над Хонконг, проектиране на военна мощ в Южнокитайско море, блокиране на листване на китайски компании на борсата в САЩ и засилване на кибератаките срещу противниците на страната.

Настоящите и бившите служители подчертават, че американските шпионски агенции отдавна изпитват затруднения със събирането на важна информация за политиците в Китай. Препятствията, пред които е изправено разузнаването на САЩ, са комплексни, като Пекин нанесе значителни щети на американските шпионски мрежи в Китай още преди издигането власт на Си, но в същото време и прости, включително недостига на служители, които владеят мандарин.

 „Нашето разузнаване изостава от десетилетия“, заяви бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън в интервю, в което бе попитан за работата на американското разузнаване в Китай. „Никога не съм усещал, че разполагам с достатъчно информация. Никога не съм бил доволен от това, с което разполагаме“, каза той.

На фона на засилващите се усилия от страна на администрацията на на Байдън за противодействие на Китай, миналият директорът на Централното разузнавателно управление Уилям Бърнс обяви създаването центъра „Мисия Китай“ – звено, което да се единствено върху Пекин и предизвикателствата за националната сигурност, идващи от азиатската страна.

Няколко от настоящите и бивши служители на администрацията казват, че недостигът на разузнавателна информация се влошава - проблем, който идва в момент, когато 68-годишният Си се опитва да затвърди наследството си на ниво, подобно на това на най-важните лидери в съвременната история на Китай - Мао Цзедун и Дън Сяопин, по време на започнали тази седмица шести пленум на 19-ия ЦК на Комунистическата партия на Китай. Пленумът се разглежда като една от последните пречки пред Си по пътя му към подсигуряване на трети мандат като лидер на партията през следващата година.

Всичко това се случва в момент, в който САЩ разполагат с изключително ограничена информация по редица основни въпроси, включително кой би могъл да бъде евентуалния наследник на Си. В същото време американските разузнавателни агенции понасят и много критики по редица други въпроси, сред които и неспособността им да предскажат светкавичното превземане на Афганистан от талибаните. Критиките са насочени най-вече срещу ЦРУ, която отговаря за вербуването на шпиони в Китай. Нейната мрежа обаче понесе огромни щети през последните години заради контраразузнавателните действия на Пекин. Тези действия бяха представени в детайли в материал в „Ню Йорк таймс“ от 2017 г., от който става ясно, че дозина американски източници са били екзекутирани, а много други са били хвърлени в затвора“.  

Създаването на центъра „Мисия Китай“ бе определено като „типичен симптом на манталитета на Студената война“ от говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан. „САЩ трябва да гледат на развитието на Китай и на китайско-американските отношения в обективна и рационална светлина и да спрат да правят неща, които са вредни за взаимното доверие и сътрудничество“, добави той.

Редица водещи фигури в администрацията на Байдън обаче смятат, че пренасочването на вниманието на САЩ към Китай е закъсняло и че то трябва да бъде заострено. Миналата седмица Пентагонът заяви, че китайският арсенал от ядрени оръжия расте по-бързо от очакваното, което се приема за сигнал за ново засилване на глобалните амбиции на Пекин.

Широкомащабните реформи под ръководството на Си доведоха до консолидация на контрола, което носи нови затруднения за ЦРУ. Преминаването от системата на „колективно“ управление при бившите президенти Дзян Дзъмин и Ху Джинтао към едноличния стил на лидерство на Си означава, че вместо да се фокусира от вътрешен кръг от 7 или 9 лидерски фигури, ЦРУ трябва да насочи цялото си внимание върху един човек.

Китайските медии, академични институции и обществени организации също са тясно контролирани от правителството, което усложнява допълнително работата на разузнавателните агенции. Антикорупционната кампания на Си, в рамките на която бяха наказани над 1,5 млн. публични служители, доведе до увеличен надзор над доходите на членовете на партията, което прави почти невъзможни плащанията на източници.

Разочарованието на представителите на администрацията на Байдън се отразява и от Конгреса на САЩ.

Частично редактиран доклад на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите от септември 2020 г. заключава, че американските шпионски агенции не успяват да се справят с многостранните предизвикателства, поставени от Китай, и че през последните години са били прекалено фокусирани върху традиционните разузнавателни цели, включително тези свързани с тероризъм или конвенционални военни заплахи.

„При липса на значително преструктуриране на ресурсите, правителството и разузнавателната общност на САЩ няма да успеят да постигнат необходимите резултати, за да позволят на САЩ да се конкурира на с Китай на световната сцена през следващите десетилетия, а и да защитят здравето и сигурността на страната“, се казва в доклада.

В интервю за Националното обществено американско радио (NPR) през юли директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че агенцията търси  начини да се справи с „повсеместното техническо наблюдение“ и други „много напреднали способности от страна на китайската разузнавателна служба“.

Шефът на ЦРУ каза за NPR, че агенцията обмисля дали да разположи специалисти на места извън Китай, следвайки подхода, използван за противодействие на съветското влияние по време на Студената война.

Бивш служител на агенцията заяви, че усилията са били предприети отчасти с надеждата, че задграничните дестинации ще се окажат по-благоприятна среда за набиране на персонал в сравнение със строго наблюдаваните улици на Пекин.

Тази стратегия обаче представлява дългосрочно решение. В краткосрочен план служителите трябва да се подготвят за по-бързи действия, които характеризират ръководството на Си през последните години.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ