Северна Корея хвърли тъмна сянка над световните борси

Северна Корея хвърли тъмна сянка над световните борси

Индексите на големите фондови пазари по света отчетоха сериозно намаление през миналата седмица, след като размяната на заплахи между САЩ и Северна Корея изплаши инвеститорите. Опасността от ескалация на напрежението в региона е значителна, но пазарите все още не отчитат неизбежни военни действия. В противен случай ръстът на цената на златото щеше да бъде много по-голям и акциите в Азия щяха да загубят повече от тези 1-2%, с които паднаха през миналата седмица.

Разпродажбите обаче са сигнал, че пазарите са прекупени и инвеститорите все по-често оценяват рисковете от високите цени на акциите в момента. Щатските индекси излязоха от дългата серия на много слаби ежедневни изменения, която в исторически план винаги е предшествала по-силни спадове. Предстои да видим дали корекцията ще се развие и в бъдеще, защото 2% спад на основните индекси за една сесия не е съществен. Всички сектори се оцветиха в червено, а пазарът беше воден надолу от финансовите книжа.

Новината, че Disney спира да предоставя своите филми на доставчика на поточно видео Netflix, свали акциите и на двете компании.

Европейските акции също бяха под знака на разпродажбите на финансовия сектор, най-вече на Deutsche Bank и Commerzbank. Техните загуби надхвърлиха съществено спада на целия пазар и това се дължи на опасенията, че конфликтът със Северна Корея ще се отрази много негативно на финансовата стабилност в световен мащаб.

Инвеститорите са предпазливи и заради предстоящото изтегляне на стимулите от Европейската централна банка. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ