5 скрити съставки на доброто лидерство

5 скрити съставки на доброто лидерство

5 скрити съставки на доброто лидерство

Един страхотен приятел дойде с интересна концепция – фактори, които описват  добрите служители. Въпреки че ставаше въпрос конкретно за музиканти, идеята се  оказа универсална  по отношение на всеки друг бранш. В действителност, колко добре си вършите работата е само част от уравнението. Също толкова важни са и други допълнителни компонента: разбиране на работната среди и формиране на екипни отношения и т.н. Но да не изброяваме повече, а да преминем направо към същността

Всяко движение, което правим ...

Когато разгледах теорията на моя приятел осъзнах, че личната марка на лидера се състои от същите три фактора. Лидерите трябва да бъдат компетентни в работата си и да разбират своето влияние върху организационните среди, да знаят ефекта от своите действия върху поведението на служителите. Всяко движение, което лидерите правят, засяга други хора. Затова те добре трябва да преценяват стъпките си и да ги съобразяват със заобикалящата ги среда. Едно грешно действие може да повлияе на морала на служителите в продължение на месеци напред.

Умения и лидерство

Лидерското умение е способността да маневрирате из различните системи, без да предизвиквате вълни. Правилното управление на текущите процеси е лидерско качество. Емоционалната интелигентност - възможността да се съчетаят управление и добра комуникация е отличителен белег на добрите лидери.

Среда и лидерство

Въпреки че лидерите имат някакъв контрол върху факторите на околната среда, някои компоненти на околната среда просто не може да бъдат променени. Като лидери, ние не можем да бъдем в състояние да променим средата, но трябва да можем да разбираме динамиката на околната среда, защото тя влияе върху поведението на служителите. И ако околната среда може да бъде променена към по-добро, направете промяната.

Взаимоотношения и лидерство

Ние работим с хора и всяко движение, което правим, променя професионалния и личния им живот в някаква малка степен. Взаимоотношенията са областите, където емоционалната интелигентност е най-вероятно да блесне. Лидерите с високо ниво на емоционална интелигентност са добри в създаването на мирна работна среда. Лидерите трябва да знаят, че изграждането на силни отношения е също толкова важно, колкото това колко добре си вършиш работата. Чрез насърчаването на съвместни култури емоционално интелигентните лидери активират емоционалното благосъстояние, по-доброто изпълнение на работата, по-силната ангажираност в работата, удовлетворението.

Личната марка

Подобряването на вашата лична марка може да отнеме време, поради две причини. Първо, промяната бавно се постига чрез малки, почти незабележими подобрения. Второ, хората не прощават и не забравят лесно. Нали знаете поговорката: „Ударете кучето с вестник само веднъж и това куче никога повече няма да има доверие във вестника!"

Дюан Дайк, OpenForum

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ