Думите, които описват успешния лидер

Думите, които описват успешния лидер

Думите, които описват успешния лидер

В работата ми като професионален коуч на мениджъри от цял свят има възможността да се докосна до растящото влияние на ефективното лидерство в бизнеса. Тези дни изглежда, че медийното пространство е пълно със статии, публикации и блогове за лидерство. С нарастващия интерес към темата, все повече и повече хора се опитват да дадат конкретна и ясна дефиниция за това какво прави един лидер успешен.

Аз обаче намирам за странно желанието на хората да разберат повече за лидерските процеси отколкото за самите хора, които ги изпълняват – хората винаги се интересуват повече от „как“, отколкото от „кой“. Затова вторият въпрос винаги е бил по-важен. За да адресирам въпроса „кой“, ще ви дам пример с 8 начина да дефинирате успешното лидерство.

1. Успешният лидер е автентичен

Добрите лидери не се страхуват от това да бъдат себе си. Те са уверени в своите способности и знаят до къде се простират възможностите им. Човек може да почувства отдалеч увереността им в тяхното уникално Аз.

2. Успешният лидер е оптимист

За добрия лидер чашата винаги е наполовина пълна, вместо наполовина празна. Оптимистичният им възглед за света прави всяко тяхно действие окуражаващо и овластяващо.

3. Успешният лидер е всеотдаен

На добрите лидери може да се разчита, защото те винаги поемат отговорност за своите действия. Те са последователни в решенията си и никога не оставят работата си недовършена

4. Успешният лидер е уважаван

Лидерът, който всява респект в другите, е човек, който си заслужава да последвате. Те са готови да дадат всичко за хората, които ръководят, и за целта, която преследват.

5. Успешният лидер е почтен

Честността и почтеността са качества, които да видим във всяко действие на добрите лидери. Техният вътрешен морален компас не им позволява да се държат неморално със служителите си и да предприемат действия за лична облага, които могат да нанесат щети на компанията.

6. Успешният лидер е целенасочен

Най-добрите и успешни лидери са онези, чиято мотивация произлиза от стремежа им да постигнат някаква цел. Те се концентрират напълно върху своята мисия и не си позволяват да изгубят от поглед голямата картина.

7. Успешният лидер е смел

Добрите лидери не се страхуват да поемат рискове и да бъдат решителни в действията си. Неизследваната територия не е нещо, което ги плаши.

8. Успешният лидер е скромен

Успешните лидери са наясно с факта, че не могат да постигнат всичко сами, а и не биха искали да работят по този начин, дори и да можеха. Те са благодарни за нещата, които имат и за приноса към компанията на служителите, които ръководят. Добрите лидери знаят, че личният им успех не е толкова важен, колкото този на техния екип и на фирмата им.

Според мен истински успешният лидер трябва да е олицетворения на всички тези качества. Степента, в която вие не отговаряте на някои от тях, е равна на вероятността да се провалите като лидер.

…………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ