7 вековни принципа за възпитанието

7 вековни принципа за възпитанието

7 вековни принципа за възпитанието

Щастието и благополучието за детето са от първостепенна важност за всички родители, но може би най-трепетно към това се отнася еврейския народ. Там хората са откърмени от векове с някои идеи за възпитанието, които поставят малкото същество на пиедестал, а неговото добруване – в национална идея. Ето 7 прастари принципа за отглеждането, които следват еврейските родители:

1. Моето дете е злато. Просто понякога прави глупости.

Еврейската майка никога няма да каже: „Ти си лош“. Тя казва: „Как може толкова добро дете да направи подобна глупост?“ Грешките и капризите са нормални за всички деца, а критиката като възпитателен метод по никакъв начин няма да помогне да ги поправят, само би породила комплекси. Затова помнете: детето е добро, лоши могат да бъдат само постъпките му. А да откриете причините за тази постъпка и да оправите последствията от нея, е същността на възпитанието.

2. На детето е позволено много, освен няколко важни неща.

Еврейските родители съвместяват два противоположни принципа на възпитание: максимална свобода и строги изисквания. Този метод може да се илюстрира с просторна стая с дебели стени - на детето е позволено всичко, никой не му се кара за дреболии, нито за това, че проявява творчески пориви, изрисувайки цялата къща, примерно. Но има неща, за които родителите са непреклонни, и те се отнасят до уважението към по-големите, до здравето, ученето и други наистина важни неща. Забраните за тях не са много, но са неумолими.

3. Светът трябва да знае колко прекрасно е моето хлапе!

Важно е значението на правилните похвали на детето – поощряване на малките успехи, за да имат стимул за нови постижения. Това правило е ефективно, за да добие детето увереност в силите си. Хвалете го не само, когато сте насаме с него, но и в разговори с приятели и познати – нека малкото чуе колко сте горди с него и ще се стреми да ви зарадва още повече.

4. Не е нужно да повтаряте много пъти нещо на детето, то трябва да види пример.

В еврейските семейства поемането на отговорност за собственото поведение е един от основните принципи на възпитание. На детето не е нужно да му се повтаря нещо, то трябва да види пример и всяко невнимателно изречение или постъпка могат да зачеркнат куп полезни възпитателни съвети. Малкото вижда какво правите, дори да не сте с него.

5. Бъдете щастливи в своето семейство, за да е щастливо детето в неговото семейство.

Всички основи на детското възпитаване ние пренасяме в собствените си семейства. Детето гледа от своите родители и пренася техния начин на живот в своето семейство. За да го направите щастливо, научете го да живее щастливо. Основавайте семейните си отношения на любов и взаимно уважение. Нека детето вижда, че мама и татко са преди всичко щастливи жена и мъж, а после родители.

6. Да си родител е наука. Учете се от знаещите.

Децата в еврейските семейства са възпитавани от пелени така, че да могат да бъдат добри родители. Всички методи за възпитание са вградени в игрите и забавленията от детството. Учат ги да възприемат семейството и родителството като щастие, а не като натоварващи и травмиращи дейности.

Когато пораснат и са готови да встъпят в брак, това им помага да се ориентират в тънкостите на семейното общуване. „Мъж“, „жена“, „мама“, „тате“ – това се учи като най-отговорната професия.

7. Детето трябва да е заето, за да няма време за глупости.

На ученето се отделя огромно внимание. Освен основното образование има много извънкласни занимания и репетиции, защото е постулат: знанията са ключът към житейски постижения. Едно от главните правила в семейното възпитание е децата да свикнат със заетост от ранни години. Това им помага да пораснат упорити, настойчиви, отговорни и грижливи и в бъдеще.

Източник: noviteroditeli.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ