9 въпроса, които всеки родител трябва да задава по време на криза

9 въпроса, които всеки родител трябва да задава по време на криза

9 въпроса, които всеки родител трябва да задава по време на криза

Без училище. Без игри с приятелчета. Никакви лагер, спорт, басейни. Светът, какъвто децата познаваха, е обърнат на 360 градуса, и те са силно разтревожени от новата реалност – независимо под каква форма го показват. От възрастните в стаята зависи как ще бъдат адресирани и излекувани тези чувства. “Основната ни задача като родители не е да осигурим сигурна зона във времена на несигурност, а да помогнем на децата да приемат с търпение несигурността.“, казва за Fatherly д-р Джери Бубрик, клиничен психолог в  Child Mind Institute.

Децата не са глупави, нито дебелокожи .

Те чуват, че обсъждате рокадите в света след COVOD-19

Виждат заглавията на новините и си дават сметка, че до забавленията им от преди месец вече няма достъп. Децата нямат нужда от конкретни отговори, а да усещат, че са обичани и ще се погрижите за тях – сигурност, която ще превърне неяснотите на кризата поносими.

“Искаме да ги научим как толерират неизвестното. Нека ви обяснят как се чувстват и защо, а вие им помогнете да валидизират тези чувства с реплики като „Имам същите притеснения. Дай да нахвърляме идеи как да я караме по-добре.“ Вместо само да давате отговори, влезте в диалог и сравнете предложенията си с тези на детето.“, съветва Бубрик.

Въвличането на децата в решаването на един проблем, независимо от възрастта им, ги кара да се чувстват значими. Така те се смятат за част от решението и това ги прави щастливи.  

Бубрик предлага да свалите градуса на напрежението в детето по време на криза с тези 9 въпроса с отворен край:

- Какво научи днес?

- Какво интересни или забавно нещо чу днес?

- Кое бе най-забавното нещо, което направи?

- Какво очакваш да ти се случи утре с най-голямо нетърпение?

- Коя бе най-тежката част от деня ти?

- Какво не ти хареса днес?

- Какво ти попречи да се забавляваш?

- Какво можем да направим заедно, за да ни е по-весело?

- Прочетох нещо интересно днес и исках да знам мнението ти за него? 

Като повечето неща в живота, точният момент е най-важен.

Времето за лягане определено не е периода, в който да водите подобен разговор

Рисуквате да всеете още повече тревоги в детето, което вече се отпуска и настройва за сън. Не влизайте в такъв режим и за „добро утро“, защото всичките ви въпроси ще събудят подозрение. Изберете неутрален интервал от време, в който не изтлява някакъв спор, или друг емоционален изблик. Вечерята е особено подходящ момент да зададете 9-те въпроса. Разходката ви със семейството също.

“С моите деца прилагам една игра: Като розите. Разбива ледовете много бързо. Розата има три компонента. Стеблото е „Кажи какво ти хареса най-много днес“. Бодлите: „Кажи какво не ти допадна“. Цветът:“Кажи какво очакваш с нетърпение“. Завъртете така репликата, че да получите отговор.“, казва психологът.

Ако децата ви не могат да изразят с лекота какво чувстват

Използайте Табло на чувствата

Това би могъл да бъде обикновен лист от тетрадка с изписани думи за чувствата, или картинки с различните емоционални състояния. Има 5-годишни, които без проблем казват какво изпитват, както и тейнейджъри, които не могат да вържад две думи на кръст за вътрешния си свят и няма да реагират, ако не използвате подобен нежен, закачлив жокер.

Последният съвет на Бубрик е приложим както за малките, така и за големите.  Не драматизирайте. Не зацикляйте върху негативното. И напомняйте на децата, че не, приятелчетата им нямат тайни преспивания в съученици, и не ги пускат на катерушките прец нощта. Всички сме си останали вкъщи.

“Помогнете на децата да живеят в момента. Всички знаем какво се случва по света сега. Заедно ме. Имаме връзка с приятелите си. Нека се фокусираме върху това. Ще се борим с неизвестното утре.“, казва специалистът.

Източник: Новите родители

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ