Кога е произлязла пастата?
Пастата е сред най-известните емблеми на италианската кухня. За първи път тя е описана в Сицилия през 12 век, няколко века след като арабските нашественици са донесли сушената юфка на острова, пише Mashable.
Пастата се приготвя от брашно и яйца или вода. Наименованието паста произлиза от латинската дума за "тесто". В продължение на много векове тя е била храна, достъпна единствено за богатите и привилегированите. Едва през 18-ти век, индустриализацията превръща пастата в общодостъпно ястие и основна храна за голям брой италианци.
Мекото и еластично тесто се оформя в стотици различни форми, от простите спагетени нишки и тънки кори за лазаня до панделки, мидички, спирали и всевъзможни други фигури, които въображението ви може да сътвори.
С масовата италианска миграция към Америка в началото на 20-ти век, популярността на тестенте изделия нараства и те стават известни като национално ястие на Италия. Но въпреки това много хора извън Италия не са имали никаква представа, как се е приготвяла пастата.
Куриозен факт е, че в деня на шегата през 1957 г., Би Би Си излъчва филм за италианци, събиращи богатата реколта от спагети. Урожаят се обяснявал с намаляването на популяцията на "спагетения вредител" по насажденията през същта година. Програмата показала италиански и швейцарски семейства весело да берат дълги нишки от спагети от "спагети дървета". Именно това предаване е накарало много наивни зрители да се обадят в редакцията и с любопитство да се интересуват, как биха могли да се снабдят със спагетени дървета и да засадят свои собствени.
Вижте забавното предаване на Би Би Си, излъчено на 1-ви април 1957 г.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.